Ryanair tahab klientidele tagastuste asemel vautšereid sokutada

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Ryanairi lennuk.
Ryanairi lennuk. Foto: Paul Hanna / REUTERS

Ryanair on saanud paljude klientide kriitika osaliseks, kuna odavlennufirma üritavat ärajäänud lendude eest iga hinna eest vautšereid soovitada raha tagasimaksmise asemel.

Erinevad Briti meediaväljaanded on kirjutanud, kuidas odavlennufirma Ryanair on sattunud klientide kriitika alla, kuna ärajäänud reiside tagasimaksetega venitatakse. Firmapoolne selgitus on, et töötajate kodukarantiin on aeglustanud tagasimaksete menetlemise kiirust ning seetõttu on tekkinud ka järjekorrad.

Ettevõte eitab süüdistusi, et nad keelduvad raha tagasi maksmast. Briti meediaväljaanne Mirror edastas Ryanairi esindaja selgituse, mille kohaselt on lennufirma vautšeripakkumised ja tasuta lennuvahetuse kirjad automatiseeritud ning ilmuvad klientide meilile, et pakkuda neile alternatiivi. Ryanair ei põiklevat kehtivast regulatsioonist ning lubab ka klientidele soovi korral raha tagasi maksta. Firma hoiatab siiski, et arvestama peaks viivitustega, kuna avalduste arv on tavapärasest mitu korda suurem hetkel, kus eriolukorrast tingituna menetleb neid väiksem arv töötajaid. 

Juba pikemat aega tagasimakset ootavad kliendid on aga pahased, kuna lennufirma mitte ainult pole paljude jaoks ületanud kas Euroopa Komisjoni  paika pandud 14-päevast või ka lennufirma enda lubatud (nt 28-päevast) tagasimakse aega, vaid raha tagasimaksmise teatise asemel laekuvad meilidele hoopis jätkuvad vautšeripakkumised. Tasub meeles pidada, et mingit kohustust vautšereid vastu võtta pole, kuigi erinevate riigiasutuste soovitus antud eriolukorras nii klientidele kui ka teenusepakkujatele on üksteisele võimalikult palju vastu tulla, kuna võitjaid reisi- ja turismisektoris pole. 

Ka Eesti tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet on värskelt edastanud, et reisiettevõtted, ka lennuettevõtted, peavad tagastama klientidele raha, kui nood pole nõus vautšerite või asenduslendudega. «Tarbijatelt on tulnud kaebusi, et reisiettevõte ei ole neile tutvustanud õigust raha tagasi saada. See on tarbija eksitamine, kui vastatakse, et reisijal on võimalik vaid valida reis hilisemal ajal või võtta vastu kinkekaart,» on sõnanud TTJA tarbimiskeskkonna osakonna juhataja Jaana Tael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles