Kurioosum: töötaja väidab, et tööandja nõudis talt 150 eurot töötukassa hüvitise saamiseks (4)

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Raha, illustratiivpilt.
Raha, illustratiivpilt. Foto: Arvo Meeks

Et eriolukorras saada töötukassa abihüvitist, mis on 70% töötaja igakuisest keskmisest töötasust, peavad tööandjad lisaks muudele tingimustele omalt poolt maksma oma töötajatele vähemalt 150 eurot. Tööinspektsioonile kirjutas aga töötaja, kelle sõnul nõudis tema tööandja talt palgana makstud 150-eurost tasu tagasi, et töötaja saaks töötukassa hüvitise. 

Tööinspektsiooni nõustamisjurist Greete Kaar kinnitas, et hüvitise saamiseks peab tööandja olema maksnud oma osa, milleks on minimaalselt 150 eurot. Tööandja ei tohi seda kuidagi töötajalt tagasi nõuda.

Tööinspektsioonile kirjutanu väitis, et kuigi tema sai vähemalt oma 150 eurot kätte, siis osadelt firma töötajatelt nõuti paberile allkirja, et nad on saanud 150-eurose makse sularahas, kuigi tegelikult polnud nad seda raha saanud. Kaar selgitas, et kui töötaja on ise alla kirjutanud dokumendile, kus on kirjas, et talle maksti sulas, on tal vaidluse korral väga keeruline tõendada, et raha tegelikult makstud pole. Töötajal peab ka endal olema piisavalt taipu, et mitte allkirjastada dokumente, mis tema väiteid otseselt kummutavad. 

«Kui ta sellise dokumendi allkirjastab, aitab ta kaasa tööandja pettusele, mis võib lõppeda sellega, et töötukassa hüvitist ei maksa,» sõnas Kaar.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles