Tuntud reisifirma kahjum kahekordistus, tagasimakseid tehakse jõudumööda

Copy
Novaturas ajab Eestis äri Novatoursi kaubamärgi all.
Novaturas ajab Eestis äri Novatoursi kaubamärgi all. Foto: Konstantin Sednev

Eestis Novatoursi nime all tegutseva Leedu reisikorraldaja Novaturase puhaskahjum süvenes esimeses kvartalis aastavõrdluses 148 000 eurolt 353 000 euroni ehk üle kahe korra.

Reisifirma käive langes aastavõrdluses 18,9 protsenti, 23,4 miljonile eurole. Kulumieelne ärikasum (EBITDA) pöördus mulluselt 83 000 eurolt 190 000 euro suuruseks kahjumiks, teatas Novaturas börsile.

Koroonaviiruse pandeemia tõi firma teatel kaasa 1,2 miljoni euro suuruse lisakulu. Samas langesid ka tegevuskulud 22 protsendi võrra, 1,6 miljonile eurole. Ettevõtte klientide arv vähenes esimeses kvartalis möödunud aastaga võrreldes 24 protsenti, 31 200 kliendile. 

Eestis ja Lätis Novatoursi nime all tegutseva Novaturase aktsiad on noteeritud Varssavi ja Vilniuse börsil.

Tagasimaksed võtavad aega

Novatoursi kliendid on viimasel ajal kaevanud, et firma ei tahtvat ettemakstud ja ära jäänud reiside raha tagasi maksta ja üritab klientidele iga hinna eest asendusreise pakkuda. Firma turundusjuht Olev Riisberg kinnitas, et ärajäänud reiside eest pakub Novatours asendusi näiteks suve lõppu, järgmisse talvehooaega või isegi 2021. aasta suvesse. Vahetusega seotud teenustasu klientidelt ei võeta. 

Küll aga on Riisbergi sõnul võimalik saada ärajäänud reisi eest tagasimakse, mille kohta tuleb teha reisi müüjale avaldus. «Eriolukorras võtavad needki protsessid paraku omajagu aega,» lisas ta. 

Riisberg tõi välja, et ka tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet on soovitanud nii klientidel kui ka firmadel olla eriolukorras paindlik ja saavutada kokkuleppeid, milleks võiks olla reisi edasilükkamine hilisemale kuupäevale. «See looks tugeva eelduse, et saaksime ka edaspidi otse Eestist puhkusereisile lennata,» ütles Riisberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles