Omniva tõstab suvest hindu (1)

BNS
Copy
Postiljon rattaga.
Postiljon rattaga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Post muudab alates 31. maist universaalse postiteenuse hindu ja tüüptingimusi, mis tähendab hinnatõusu. 

Riigisisese lihtkirja saatmisel tekib kaks erineva kandekiirusega teenust ehk kirja ja ekspresskirja teenus, postipakkide saatmisel lihtsustub kaaluvahemike arvestus ning ühtlustub maksikirja ja standardpaki teenus. Hinnamuudatus puudutab kõiki universaalseid postiteenuseid (UPT) ning ei puuduta vabaturuteenuseid, sealhulgas pakiautomaadi teenust, ärikirjateenust ja muud sellist. 

«Postiteenus on langevatest mahtudest hoolimata Eesti rahvale oluline ning oluline on selle jätkuvuse tagamine,» ütles Eesti Posti juhatuse esimees Ansi Arumeel. «Universaalse postiteenuse hinnamuudatuse eesmärk on kindlustada esmatasandi postitöötajate palgatõus ning tagada postiteenuste jätkusuutlikkus ja kvaliteet.»

Kuna riigisisesest hinnast sõltuvad rahvusvahelised tasud, võimaldab hinnamuudatus küsida ka teistelt riikidelt õiglasemat hinda sissetulevate saadetiste käitlemise eest.  

Riigisisese lihtkirja saatmisel tekib kaks erineva kandekiirusega teenust,  milleks on kiri ja ekspresskiri. Praegu saab kirja saata lihtkirjana, mis edastatakse üleandmisele järgnevaks tööpäevaks ning teenuse hinnaks on 0,65 eurot. Alates 31. maist saab valida kahe võimaluse vahel: kas kiirem ja kõrgema hinnaga ekspresskiri, mille puhul tagatakse edastamine üleandmisele järgnevaks päevaks, või soodsam valik, kus kiri edastatakse kolmandaks tööpäevaks. Kirja hind on 90 senti ja ekspresskirja hind 1,50. Ekspresskirja saatmiseks on vajalik kasutada spetsiaalset oranži ümbrikku, millele on juba trükitud postmark.

«Teiste riikide kogemus on kinnitanud, et riigisiseste kirjade ja postkaartide puhul rahuldab enamikku saatjaid see, kui kohaletoimetamine toimub mõne päeva jooksul – eriti kui see tähendab ka soodsamat hinda,» ütles Arumeel. «Teistelt riikidelt saadavad tasud lähtuvad aga ekspresskirja hinnast ning uus hind võimaldab küsida teistelt riikidelt sissetulevate postisaadetiste käitlemise eest õiglasemat tasu.»

Välisriikidesse kirja saatmisel kehtib kõikidesse maailma riikidesse saatmiseks hind 1.90. 

Universaalse postiteenuse hinnamuudatus puudutab riigisisese ja rahvusvahelise standardpaki teenust ning ei puuduta pakiautomaadi ega kullerteenuse tasusid. 

Riigisiseste standardpakkide puhul teenuses muudatusi ei ole ja muutub ainult hind. Näiteks maksab postkontorist postkontorisse ühe kuni kahe kilogrammi raskuse paki saatmine alates 31. maist 5,56 eurot varasema 4,08 euro asemel, 19-20 kilogrammi raskuse paki saatmine 11,50 eurot varasema 8,40 eurot asemel.

Rahvusvahelise standardpakkide puhul on ühtlustatud tähtmaksikirja ja standardpaki teenused ehk kuni ühekilostel standardpakkidel on sarnaselt maksikirjaga kolm kaaluvahemikku ja kaaluvahemikus kuni kaks kilogrammi kehtib sama hind kui tähtmaksikirjal. Näiteks maksab nii Soome saadetav standardpakk kui tähtmaksikiri kaaluga kuni 0,25 kilogrammi 31. maist 7,50 eurot.

Lihtsustamaks rahvusvaheliste standardpakkide hinnakirja postiteenuse kasutaja jaoks, kehtib rahvusvahelistele postipakkidele kaaluga kaks kuni 20 kilogrammi neli kaaluvahemikku.   

Maksikirja tasuga ühtlustamise ning raskemate pakkide kaalukategooriate liitmisel osa kaalukategooriate tasud osadesse riikidesse saatmisel ka langevad.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles