Pensioni viiakse 60 krooni eest koju selle aasta lõpuni

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel aastal peavad pensioni oma raha eest koju tellinud vanainimesed selle eest maksma 60 krooni.
Sel aastal peavad pensioni oma raha eest koju tellinud vanainimesed selle eest maksma 60 krooni. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Pensionäridele, kes nõustusid tasuma pensioni kojukande eest ise, tuuakse raha kätte 60 krooni eest kuus selle aasta lõpuni. Kas tulevikus pensioni kojukanne kallineb või mitte, pole veel teada.

«Kahjuks on Eesti Post monopoolses seisundis ja seaduse järgi hetkel ainus universaalse postiteenuse pakkuja,» vastas sotsiaalminister Maret Maripuu tänasel pressikonverentsil küsimusele, kas 60 krooni kojukande eest pole mitte liiga palju.

«Kindlasti on see summa suur ja see oli ka üks põhjus, miks me ei suutnud tagada ilma muudatusteta pensionide ja peretoetuste välja maksmist,» lisas ta.

Sotsiaalkindlusameti juht Külli Pedak sõnas, et Eesti Posti kui praegu ainsa universaalse postiteenuse osutajaga on leping sõlmitud selle aasta lõpuni.

Pensioni kojukande hindade muutus sõltub edaspidi tema sõnul postituru avanemisest. «Kui see juhtub, tulevad uued teenusepakkujad ja milliseks siis hinnad kujunevad, ei oska keegi öelda,» lisas ta.

Sotsiaalministeerium teatas täna, et ei ole läbi viinud pensionide ja toetuste kojutoimetamise riigihanget, kuna vastavalt seadusele on Eesti Post universaalne postiteenuse osutaja.

Universaalse postiteenuse osutamiseks väljastatakse tegevusluba ainult ühele isikule. Eesti Postil on tegevusluba kuni 2017. aastani.

Vastavalt postiseadusele kuulub Eesti Posti kohustuste hulka ka pensionide ja toetuste väljamaksmine ja sotsiaalkindlustusametil on nende teenuste osutamiseks kehtiv leping Eesti Postiga.

Suvel ütles Eesti Posti juhatuse liige Ahti Kallas, et pensionide kojukande hind sõltub selle teenuse tellimusest ning võib olla ka näiteks 30, 40, 50 või 70 krooni.

Sotsiaalminister Maret Maripuu sõnul kompenseerib pensionäri enda poolt tehtud väljamakse raha kätte saamiseks alates 1. aprillist tõusvad pensionid.

Eilse seisuga oli enda pensioni koju toomise eest nõus tasuma 16 394 inimest, 13 878 inimesele viiakse pension koju riigi kulul ka pärast 1. veebruari.

Ligi 90 000 pensionäri oli avanud oma pensioni kätte saamiseks pangaarve ja ligi 10 000 pensionisaajat soovis, et see kantaks nende lähedase arvele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles