Töötukassa: jaanuaris töötute arv kasvab

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa tööpakkumiste stend.
Töötukassa tööpakkumiste stend. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Aasta alguses on töötute kasv tavapärane ning registreeritud töötute arvu kasv saab jaanuaris olema suurem kui möödunud aasta kahel viimasel kuul, tõdes Töötukassa analüüsiosakonna analüütik Kristi Villsaar.

Villsaar selgitas, et majanduskasvu perioodil töötus väheneb ja vastupidi. Lisaks majanduse tõusu- ja langusfaasidele on liikumised tööturul mõjutatud sesoonsusest, mistõttu esinevad ka kõikumised töötuse näitajate lühiajastatistikas.

Kevad- ja suvekuudel on reeglina rohkem töökohti, sest otsitakse töötajaid hooajatöödele ning töötute arv langeb kiiremini. See tingib omakorda töötute arvu mõningase tõusu sügiskuudel, rääkis ta.

Kasv registreeritud töötute arvus on Villsaare sõnutsi tavapärane ka aasta alguses, eelkõige seetõttu, et tihti lõppevad kalendriaasta lõpuga paljud töölepingud, eriti tähtajalised töölepingud. Samuti viiakse tema sõnul ümberkorraldused personali koosseisus sageli läbi kalendriaasta lõppedes ning see toob kaasa rohkem koondamisi.

Sellest tulenevalt kasvas registreeritud töötute arv ka 2011. aasta jaanuaris, kuigi töötuse trend oli langev.  «Registreeritud töötute arvu kasvu on oodata ka selle aasta alguses ning tõenäoliselt on kasv jaanuaris suurem kui see oli möödunud aasta kahel viimasel kuul,» lausus Villsaar. 

«Hetkel on raske hinnata, kas see kasv on jätkuv, kuid tuginedes rahandusministeeriumi 2011. aasta suvisele majandusprognoosile võib eeldada, et töötus on ka sel aastal  langeva trendiga, kuid see langus võib aeglustuda,» lausu Villsaar, täpsustades, et  prognoos on koostatud eeldusel, et majandust ei taba uus kriis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles