Vääriskivi tarkadele ja õpetlastele, mis annab vastupidavust ja selgust

Viasat Explore
Copy
Foto: Viasat Explore

Mis on see iidne roheline vääriskivi, mida selle sitkuse ja ilu tõttu on hinnatud juba ammustest aegadest. Seda on peetud nii igaveseks, jumalikuks kui ka taeva ja maa kiviks. Vanade turgi hõimudele ja mongolitele oli see vääriskivi võidu sümbol. Euroopas kehastas kivim ausust, julgust, tarkust, täiuslikkust ja puhtust. Sellega seostatakse pikaealiseust ja perekondlikku heaolu. Selleks on roheline nefriit, mis annab sisemist jõudu ja vastupidavust. Ta sobib neile, kes teevad vaimset tööd, mille juures on vaja suurt täpsust ja tähelepanu. Nefriiti on peetud tarkade ja õpetlaste kiviks.

Foto: Viasat Explore

Nefriiti esineb lisaks rohelisele ka kreemjas valges vormis, mida Hiinas tuntakse kui lambarasva jadeiiti. Jadeiidi värvivalik on veidi laiem – teda on olemas ka sinist, lillat ja roosat. Jadeiit on nefriidist haruldasem ning teda on leitud umbes 12 kohas maailmas. Kõige hinnalisem neist on smaragdroheline jadeiit, seda on olnud ta läbi ajaloo ning on tänapäevani. Guatemala ja Birma kõrval on selle kivimi kaevandused veel Kanadas. Jadeiit on näiteks Briti Kolumbia ja Alaska ametlik vääriskivi.

Foto: Viasat Explore

Üks kurikuulsamaid nefriidikaevandusi asub Briti Kolumbia väikelinnas, mida veavad abikaasad Claudia ja Robin Bunce. Nende kaevandus annab tööd pea kõigile nende linna elanikele. Perekonna ning kaevanduse tegemisi kajastab dokumentaalsari „Nefriidipalavik“, mis 2016.aastal nomineeriti Kanada Screen Awardi poolt parimaks faktuaalsarjaks. Kokku on sarja toodetud 6 hooaega.

Foto: Viasat Explore

Pärast mitmeid aastaid, kui Bunce’idel õnnestus nefriidikaevandamisega vaevalt hinge sees hoida, leidsid nad viimaks tõelise kullasoone, kui üks Vietnami ostja soovib hankida suuri nefriiditahukaid, et neist elusuuruses Buddha kujusid raiuda. Paraku muutsid karmid ilmatingimused, muserdavad masinarikked ja perekondlikud tülid sellel auhinnal silma peal hoidmise raskeks.

Vaata, kuidas kaevandatakse seda iidset rohelist vääriskivi Bunce’ide perekonna kaevanduses Viasat Explore’i kanalil, kus alates 8.septembrist kell 22.45 alustab dokumentaalsarja „Nefriidipalavik“ 6. hooaeg. Jälgi meid ka Facebookis - Viasat channels Eesti 

Viasat Explore on saadaval Eesti parimate teleoperaatorite pakettides. Telia klientidele on kanal saadaval ka noppekanalina hinnaga 1€.

Copy
Tagasi üles