5 hämmastavat fakti maailma vapustanud terrakotasõdalaste kohta

Viasat History
Copy
Foto: Viasat History

Kohalike põllumeeste poolt avastatud sõdalaste armee, mis määratud kaitsma Hiina esimese keisri Qin Shi Huangi hauatagust elu, vapustas aastal 1974. kogu maailma. 

KAHEKSAS MAAILMAIME

1974. aastal avastati Xi’ani linna terrakotasõdalaste armee. Šahtidest leiti ligi 8000 (täpsemalt 8099) erakordset kuju ja hobust, sealhulgas tüsedad kindralid, otsustavad sõjaväelased ja elavate näoilmetega sõdurid. Leiu õnnistas sisse Prantsusmaa endine peaminister Chirac 1978. aastal ning UNESCO maailmapärandite nimistusse pääsesid nad 1987. aastal.

Foto: Viasat History

FARMERITE AVASTUS

Nii uskumatuna, kui see ka ei tunduks, siis sellise pärli otsa komistasid farmerid, mitte arheoloogid. 1974. aasta märtsis olid 9 farmerit kaevamas kaevu, mille käigus tuli maa seest välja katkine elusuuruses savikuju. Pärast suuremaid väljakaevamisi, tuli suur maa-alune sõjaväeosa taas päevavalgele.

PIKEMAD KUI TAVALINE INIMENE

Keskmine terrakotasõdalase pikkus on 1,85 meetrit, neist pikim aga 2-meetrine. Keskmine hiinlane on aga kõigest ligi 1,70 meetrit pikk. Arvatakse, et sõdalased tehti pikemaks kahel põhjusel. Esiteks – sel perioodil oli lahingute peamiseks võitlusvormiks lähivõitlus, mis nõudis pikki ja tugevaid sõdalasi. Teiseks – kõrged terrakottasõdalased näitavad kunagise armee majesteetlikust.

Foto: Viasat History

KUJUD OLID VÄRVILISED

Praeguseks on kujud kulunud halliks. Algselt olid neil aga mustaks võõbatud juuksed, habe ja kulmud (nagu päris inimestel). Nende rõivastus oli samuti värviline – sisaldudes erksaid rohelisi, musti, lillasid ja punaseid toone. Niiske pinnas sobis värvide säilitamiseks suurepäraselt, kuid väljakaevamisel niiskustase muutus, mis tõi endaga kaasa pragude tekkeid ning kõmmeldumist.

ERINEVAD NÄOILMED

Igal sõdalasel on erinev nägu ning ükski neist ei kordu. Sõdurite tegemiseks kasutati ainult 8 vormi, kuid kõik näod vooliti käsitööliste poolt ühe kaupa käsitsi.

Foto: Viasat History

Veel hämmastavaid fakte ning uskumatuid lugusid terrakotasõdalastest vaata pühapäeval, 13.septembril, kell 22.00 kanalilt Viasat History, kus esilinastub dokumentaalfilm „Terrakotasõdalaste uued saladused“. Jälgi meid ka Facebookis - Viasat channels Eesti.

Viasat History on saadaval Eesti parimate teleoperaatorite pakettides.

Copy
Tagasi üles