Kuidas koguda laenu omafinantseeringuks vajalik summa?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tarbijaveebi minuraha.ee toimetaja Heli Lehtsaar tõi välja mõned soovitused, kuidas laenu võtmisel omafinantseeringu jaoks vajalik summa kokku koguda.


• Sea eesmärk, kui palju sa igakuiselt kõrvale paned, et teatud ajaks summa kokku saada. Arvuta välja, kui suur tuleks edaspidi sinu igakuine laenu tagasimakse ning proovi hakata sellega samaväärset summat iga kuu kõrvale panema. Nii saad aimu ka sellest, kas sellise summa regulaarne loovutamine on sulle jõukohane.

• Alusta oma sissetulekutest ja väljaminekutest detailse pildi saamisega. Selleks tasub koostada pere-eelarve – kui näed, millele täpselt kulutad, leiad üles ka väljaminekud, mida on edaspidi võimalik vähendada või millest täielikult loobuda.

• Mõtle, kas sul on võimalusi oma sissetuleku suurendamiseks – äkki saad leida lisatööd vmt. Kui laekub mõni suurem summa, olgu siis tegemist preemiaga või tulumaksutagastusega, pane see omafinantseeringu kogumiseks kõrvale.

• Säästmiseks mõeldud summa tasub kohe pärast sissetuleku laekumist kas siis kogumiseks mõeldud eraldi kontole või hoiusele kanda – siis sa ei saa seda igapäevaostudeks ära kulutada. Lisaks on hea säästunipp kaardiga maksmise asemel sularaha kasutamine: arvuta välja, kui palju sul näiteks nädalas raha vaja läheb, võta see summa välja ning jäta pangakaardid koju. Pole ohtu, et saaksid kulutada rohkem, kui rahakotist võtta on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles