Kuidas oma raha kasvatada?

, Tarbijaveebi minuraha.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõne aasta pikkuseks ehk lühiajaliseks säästmiseks sobivad madala riskiga pangateenused, näiteks erinevad hoiused, kus raha säilib ja teenib väikest intressi, kirjutab tarbijaveebi minuraha.ee toimetaja Heli Lehtsaar.


Investeeringuid aktsiatesse ning investeerimisfondide osakutesse üldiselt lühiajaliseks raha paigutamiseks ei soovitata, sest nende puhul ei ole tootlus teada ning investeeringu väärtus võib kasvamise asemel hoopis kahaneda.

Hoiuste intressid jäävad küll üldjuhul inflatsioonile alla, kuid siiski teenid rohkem, kui raha arvelduskontol hoides. Näiteks aastase tähtajalise hoiuse intress on praegu sõltuvalt pangast ja summa suurusest vahemikus 1,3-3,5 protsenti. Erinevate pankade hoiuste intresse ja muid tingimusi saad võrrelda tarbijaveebi minuraha.ee hoiuste võrdlustabelis.

Hoiuste liike on erinevaid ja valik sõltub sinu eesmärgist – kas tahad korraga hoiustada suurema summa või regulaarselt väiksemaid summasid koguda ning aeg-ajalt ka erakorralisi sissemakseid teha. Loe lähemalt hoiuste rubriigist.

• Tähtajalisele hoiusele reeglina regulaarseid sissemakseid teha ei saa ning mida pikemaks ajaks oma raha hoiustad, seda suurem on üldjuhul intress. Kui tahad iga kuu teatud summa kõrvale panna, siis sobivad selleks kogumishoius ja kasutushoius (mõnes pangas nimetatakse viimast ka reservhoiuseks või kasvuhoiuseks).

• Kasutushoius. Saad koguda väikeste summade kaupa ja endale sobival ajal ja summas hoiusele raha juurde maksta. Hoiusele kogunenud raha saad vahepeal kasutada, ilma et kaotaksid intressi. Millised tingimused seejuures on – näiteks kui kiiresti pank sulle raha arvelduskontole kannab – pead pangast täpselt järele uurima. Kasutushoius sõlmitakse tähtajatult – võid koguda nii kaua, kui soovid. Intress on üldjuhul väiksem kui tähtajalisel hoiusel.

• Kogumishoius. See on kindla tähtajaga hoius, kuhu maksad teatud summa sisse ning edaspidi saad regulaarselt raha juurde kanda. Seda, kas sa saad oma raha ka vahepeal kasutada, pead pangast järele uurima, sest erinevates pankades võivad tingimused erineda. Intress on üldjuhul väiksem kui tähtajalisel hoiusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles