Kuidas telerit energiasäästlikumalt kasutada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teler.
Teler. Foto: Mihkel Maripuu

Ühes taktis elektrihindade tõusuga muutub üha olulisemaks see, kuidas oma igapäevast energiatarbimist vähendada ja selle arvelt säästa. Kokkuhoidu on võimalik saavutada aga ka televiisori kasutamise harjumuste muutmisest.

Lisaks energiat säästvatele tehnoloogiatele on võimalik mõningal määral ka ise televiisori kasutamisharjumusi muuta, mis annab veelgi enam kokkuhoidu, kirjutab portaal viivilla.se.  

Üheks energiasäästmise viisiks televiisori puhul on see, kui valite selle koos sisseehitatud digitaalse vastuvõtjaga. Eraldi digiboks kasutab energiat, mis n-ö lisandub televiisori enda elektritarbimisele. Isegi ooterežiimil olles võtavad need topeltenergiat. Mõni digiboks võib aga kulutada isegi sama palju energiat kui väike televiisor.

Enne uue teleri ostmist tasub ka läbi mõelda, kui suure ekraaniga televiisorit te tegelikult vajate. Ei tasu ilmtingimata osta suurt televiisorit, mida võidakse pakkuda küll soodsa hinnaga, sest üldiselt on suuremate televiisorite energiakulu suurem.

LED-tüüpi teler aga kasutab ekraani valgustamiseks tavalampide asemel õhukesi LED-lampe, mistõttu nende energiatarve on väiksem võrreldes samaväärse LCD teleriga, mis aga omakorda on energiasäästlikum kui plasmaekraaniga telerid.

Kuidas on võimalik veel kokkuhoidu saavutada?

Esiteks reguleerige valgust. Kõrgem heleduse tase  tarbib rohkem energiat, seega reguleerides pildiseadistust, saavutate mõningast kokkuhoidu. Televiisor, millel on sisseehitatud sensor, muudab heledust vastavalt sellele, kui valge või hämar on ruumis. Liikumisanduriga televiisor aga tuvastab ise, kas keegi istub teleri ees ja lülitab pildi ning ka heli mõne aja pärast välja, kui mingit liikumist pole märgata.

Kindlasti lülitage kodust lahkudes teler välja, sest ka aparaatide hoidmine stand-by režiimil kulutab elektrienergiat. Lisaks püüdke vaadata üldse vähem televiisorit ning selle asemel nautige loodust ja reaalset suhtlust inimestega. Püüdke hoida võimalusel sisselülitatuna üks televiisor korraga. Eelkõige neil kordadel, kui kõik pereliikmed soovivad vaadata ühte ja sama kanalit. Kahjulikku mõju keskkonnale vähendab aga näiteks ka päikesepatareidel töötav kaugjuhtimispult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles