Tänavune pakimaht ületab juba kogu eelmise aasta oma

Tarbija24
Copy
Omniva pakiautomaat.
Omniva pakiautomaat. Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Tänavu on 9 kuuga liikunud Eestis e-kaubanduses juba rohkem pakke kui kogu eelmise aasta jooksul. Jõuluhooaeg aga alles algab, rääkis Omniva juhatuse esimehe kohusetäitja Andre Veskimeister.

Kui varem saabus põhiosa pakke Eestisse Hiina e-kaubandushiidude vahendusel, siis 2020. aastal eelistavad kohalikud tarbijad üha enam kodumaiseid ja Euroopa e-kaubandusplatvorme.

«Koroonakriisi esimese laine tipul kasvasid mitme Eesti suure e-kaupleja mahud kaks või kolm korda. Omniva klientide seas oli ka neid, kelle pakimahud kasvasid paari nädalaga kümme korda,» ütles Veskimeister. «Mitmed suured rahvusvahelised e-kaubanduse ettevõtted on öelnud, et Baltikumi piirkonnas kasvas e-kaubandus koroonakevadel kõige kiiremini.»

Kui möödunud aastal oli Hiina pakkide osakaal võrreldes Euroopa pakkidega 80/20 Hiina kasuks, siis viimase aasta jooksul on Euroopa mahud märkimisväärselt kasvanud. Praegu on osakaal 60/40 ja trend Euroopa kasuks jätkub.  

Hiina pakimahtude vähenemist kevadel 70-75 protsenti võrreldes möödunud aastaga saab selgitada logistikaprobleemidega – tarneajad pikenesid koroonapandeemia ajal märkimisväärselt, kuid viimastel kuudel on Hiina mahud hakanud taastuma ja tarneprobleemid suures osas ületatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles