Mida tuleks teada koera ja lapse koos kasvamisest?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koera omamine annab palju kaasa laste vastutustundlikkuse arendamisele. Koertega koos kasvavad lapsed on seltskondlikumad nii inimeste kui ka loomadega. Lastel on ka paremad suhtlusoskused.


Koeraga koos elavatel lastel on erinevate loomaallergiate väljakujunemine vähem tõenäolisem. Vahel võivad lapsed olla aga lemmikloomadega liiga entusiastlikud, seega ei tee paha neile veidi õpetusi jagada, kirjutas lemmikloomaportaal purina.nestle.ee.

Imikud

Koerte suhtumine vastusündinud lastesse sõltub koerte geneetikast, isikupärast ja kogemustest. Konfliktide vältimiseks asetage koera magamisase, söögi- ja veekausid, mänguasjad, liivakastid jne tegevusrohketest paikadest kaugemale. Vajaduse korral seadke koerale sisse uus olemisekoht.

Väikelapse juuresolekul soovib koer süüa, puhata ja magada ohututes kohtades. Tubasele koerale võib varjupaika pakkuda nt kuut või kast. Paigaldage see tuppa enne lapse saabumist, et koer saaks sellega harjuda. Kuudis või kastis olles on koer rahulikum ja see pakub meelerahu ka teile.

Uue pereliikme ilmumine muudab koera territooriumi lõhnasid ja võib põhjustada koera tujude muutumist. Mõned hakkavad mossitama, teised võivad ärevaks muutuda ning mõned koerad pöörduvad tähelepanu saamiseks teiste pereliikmete poole. Koeri rahustavad feromoontooted on saadaval loomakliinikutes. Piserdage neid enne lapse saabumist uutele asjadele.

Koera liigne hellitamine ja rahustamine lapse saabumisel ei ole mõttekas. See vaid suurendab koera ärevust. Laske koeral maha rahuneda või hakake temaga teises toas mängima. Paljud koerad võtavad aga lapse majja saabumisel lapsehoidja rolli. Nad on kasulikud kaitsjad ja mängukaaslased.

Väikelapsed

Paljudele koertele meeldib väikelastega kooselamine, sest see tähendab rohkem külalisi ja seega ka rohkem tähelepanu! Kuid kui lapsed saavad vanemaks ja liiguvad rohkem ringi, muutub olukord ka koerte jaoks. Roomavad või ringi paterdavad lapsed võivad koera ootamatult haarata ning lapse kilked ja karjed võivad koera jaoks ehmatavad olla.

Selles staadiumis on oluline leida koerale sobivaid paiku ja pakkuda talle maiusi. Koer võib olla vägagi häiritud, kui laps teda pikka aega taga ajab või jälitab. Vanemad peaksid nii koeral kui ka lapsel silma peal hoidma seni, kuni laps on küllalt vana ja mõistab, et koera peab rahulikult ja õrnalt kohtlema ning oskab aru saada, millal koerale tähelepanu osutada ja millal mitte. Ärge lubage lapsel koera sülle võtta enne, kui laps on küllalt tugev ja oskab teda õigesti hoida.

Ärge laske lapsel koeraga ainult kätega mängida. Andke lapsele mänguasju, mida ta saab koerale visata, laske lapsel koera paitada ja kammida – nii õpib ta tundma koera erinevaid tujusid ja vajadusi. Proovige nii lapsele kui koerale nende omavaheline suhe nauditavaks muuta, ning pakkuge hea läbisaamise korral koerale maiusi ja lapsele maiustusi.

Vanematele lastele võite õpetada ka, kuidas koera treenida, temaga jalutamas käia ja kuidas koera koolitada.

Mõned nõuanded

  • Rääkige lapsele, et koerale ei meeldi kui teda taga aetakse.
  • Õpetage lapsele koera koolitamist ja premeerimist.
  • Õpetage lapsele kust koera silitada – pea pealt ja piki selga.
  • Koera ei tohi kunagi sabast sikutada.
  • Koera peab alati rahule jätma kui ta sööb, teeb hädasid või magab.
  • Lapsed peaksid alati pärast koera silitamist käed puhtaks pesema.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles