Kuidas end oskuslikult tööst välja lülitada?

Tarbija24
Copy
Kodukontor
Kodukontor Foto: Martin Ahven/Õhtuleht

Kui töömõtted keerlevad peas ka puhkeajal, on see signaal, et me ei suuda end korralikult välja lülitada.

Esimesed märgid sellest, et töö- ja puhkeaeg kipub hägunema, võivad ligi hiilida märkamatult. Näiteks, kui planeerid õhtul pere seltsis istudes peas hoopis homset koosolekut, selle asemel et rääkida ühistest tegemistest ja plaanidest. Need on väikesed, aga olulised märgid, mida tähele panna.

«Kevadine eriolukord oli minu jaoks hea meeldetuletus ja äratuskell, et vaataksin üle oma töö- ja puhkeaja kasutuse. Ringiliikumist oli vähem ja märkasin pidevat töölainel olekut,» räägib Elisa startup-tiimi juht Astrid Maldre. 

Soovitusi, kuidas vabal ajal töömõtted peast pühkida, jagab Astrid Maldre. 

  • Kogu aeg ei pea tubli olema. Alatasa töö- või argiküsimustega tegeledes võib tekkida tunne, et kogu aeg peabki olema väsimatu. Äkki ma pole enam vajalik, kui midagi tegemata jätan? Äkki teeb keegi teine minu eest midagi ära paremini, kiiremini – sest kõrvaltvaataja pilk on värskem? Kui laisklen, siis ma ei ole kasulik? Heida need mõtted kõrvale ja pea meeles, et laiseldes mõtled sa maailma asjadele ja tänu sellele võib homme mingi probleemi lahendamine hoopis edukam olla. 
  • Tööasjadel on kindel koht. Kui lõpetad tööpäeva, sulge sülearvuti kaas ja tee endaga kokkulepe, et sa ei piilu puhkeajal meile. Võimalusel jäta seade teise tuppa või teisele korrusele, silma alt ära. Kui mõni ülesanne jääb tööpäeva lõpus pooleli, siis võiks selle kirja panna märkmepaberile, et ei peaks mõtet terve õhtu kuklas hoidma.
  • Tee järgmise nädala plaan ära juba reedel, nii on nädalavahetus hooleta. Tänapäeval on ka hea võimalus meiliprogrammides e-kirjade väljasaatmist automaatselt ajastada.
  • Liigu värskes õhus. Olgu selleks 15-minutiline jalutuskäik tööpäeva keskel või aktiivne õhtupoolik. Matka üksi, pere või lemmikloomadega. Korjake koos seeni, puulehti, luues toredaid mälestusi. Hea nipp on ka tööpäeva jooksul tehtavad pausid kalendrisse kirja panna, nii planeerid selleks teadlikult aega.
  • Leia endale hobi. Kui kokakunst ei ole sinu pärusmaa, leia mõni teine meeldiv tegevus. Uus hobi ei aita mitte ainult argimõtetest puhata, vaid ka silmaringi laiendada. Tihti leiab koos ettevõetud huvialaga uusi mõttekaaslasi, kes ei pruugi olla üldse seotud sinu erialaga. Kui oled pidevalt oma valdkonda sukeldunud, kipud kõike nägema ainult ühest vaatenurgast. Hobiga kauba peale lisandunud tutvused aga aitavad sul analüüsida asju teise pilguga.
  • Suuna oma mõtted mujale. Raamatute maailma sukeldumine aitab hästi mõtteid mujale viia. Kui paberteose lugemiseks mahti ei ole, on alternatiiviks näiteks audioraamatute või taskuhäälingute kuulamine. 

Väljalülitamise oskus ei aita mitte lihtsalt puhata, mida meie füüsis ja vaim niikuinii paratamatult vajab. Endale aega võttes ja vahepeal laiseldes suudame tegelikult kokkuvõttes olla tunduvalt produktiivsemad ja oma tegemistele uue pilguga vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles