Depo peab kaupluses müüdavaid lemmikloomi kehvades tingimustes

Tarbija24
Copy
DEPO ehituspood Tallinnas, 14.10.2020
DEPO ehituspood Tallinnas, 14.10.2020 Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Populaarse ehituspoe avamisega täitus Eesti Loomakaitse Seltsi infoliin kaupluse klientide kaebustega ja neid tuleb siiani vaid juurde. Inimesed leiavad, et loomade pidamistingimused ei vasta elukate vajadustele, kaupluses on liiga suur lärm ja külastajad segavad loomi. Vaatamata sellele ei ole lätlastele kuuluvas poes loomade tingimused märkimisväärselt halvemad kui teistes lemmikloomakauplustes. 

«Loomulikult on seal rikkumisi ja saaks paremini. Näiteks peab papagoidel olema võimalik mööda puuri seinu turnida, kaupluses on puuri seinad aga pleksiklaasist. Kaldel puudus akvaariumis varjumise võimalus. Esimestel päevadel olid mõned kalad pandud elama ümmargustesse purkidesse, mis aga tekitavad kalale stressi ega võimalda vajalikku vee kvaliteeti,» rääkis poodi külastanud Eesti Loomakaitse Seltsi juhatuse liige Geit Karurahu.

Selts tegi pöördumise veterinaar- ja toiduametile, kes on tänaseks teinud ka ettekirjutuse kauplusele. Sellest hoolimata on Karurahu sõnul lätlaste poes olevate loomade tingimused paremad kui mitmes lemmikloomapoes.  

Kahjuks on tavaline, et poodides olevate loomade tingimused ei võimalda loomadele loomuomaseid tegevusi ega taga nende vajadusi. Karurahu sõnul tuuakse sageli vabanduseks asjaolu, et loomad on seal ajutiselt. Sellised tingimused on olenevalt liigist talutavad kõige rohkem mõni päev, kuid enamjaolt veedavad loomad poodides nädalaid kui mitte kuid. See tähendab elukale juba tugevat stressi ja tõsiseid terviseprobleeme, mis saavad uuele omanikule parajaks peavaluks, kui loomake nii kaua vastu peab. Kõige suuremad probleemid on eksootiliste loomadega. Sageli kaupluste töötajatel puuduvad teadmised eksootiliste liikide kohta ja seetõttu ei osata neile võimaldada vajalikku hoolt ega osata hinnata kas loom tunneb ennast hästi ega ka anda uuele omanikule vajalikku informatsiooni looma pidamise kohta. 

Kõige selle juures on äärmiselt halb asjaolu, et paljud uued loomaomanikud võtavad eeskuju poest ehk peavad oma looma edaspidi sarnastes tingimustes. Seetõttu on väga oluline, et kõik loomapoed teeksid elukate pidamisel enda poolt parima ja oleksid heaks eeskujuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles