Kuidas valida näomaski? (2)

Tarbija24
Copy
Näomask.
Näomask. Foto: Eero Vabamägi

Eesti turul levivad erineva välimuse ja kvaliteediomadustega korduvkasutatavad näomaskid ja selleks, et maskikandja saaks teha teadlikuma valiku, koostas Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) juhised miinimumnõuetest Eestis turustatavatele laiatarbe näokatetele.

Igal müüdaval maskil peab juures olema detailne juhend, kus näiteks on välja toodud, kas tegu on ühekordse või korduvkasutatava maskiga ning kas korduvkasutatav mask on vähemasti 60-kraadise kuumuse juures pestav, või kas see on tehtud piisavalt õhus levivaid osakesi kinni hoidvast materjalist.

«Korduvkasutatavat maski valides jälgi kindlasti toote infot ja märgistust. Samuti tuleb maski kanda ja hooldada vastavalt tootja juhistele,» paneb TTJA tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa ostjatele südamele.

Korduvkasutatava maski pakendil või infolehel peab kirjas olema:

  • Filtreerimistõhusus ja osakeste suurus, millega seda on katsetatud.
  • Viide, kas tegu on korduvkasutatava või ühekordse näomaskiga.
  • Korduvkasutatava maski puhul lisaks teave, et «maski tuleb puhastada vastavalt tootja juhistele pärast iga kasutamist» ning juhised toote puhastamiseks/pesemiseks. Viirusosakesed hävinevad alates 60-kraadise pesu puhul. Näiteks kui juhisel on viidatud 40-kraadisele pesule ja puuduvad viited teistele puhastusjuhistele, mis tagaks viirusosakeste hävinemise, ei saa sellist toodet pidada korduval kasutamisel kasutajale ohutuks.
  • Kasutusjuhised (kuidas näokate/mask peab olema paigaldatud jms - võib olla piktogrammidena).
  • Järgmine teave: «Kontrollige alati, et näokate oleks õigesti sätitud ja kataks teie nina, suu ja lõua; habe võib vähendada filtreerimistõhusust.» Samuti peab olema lisatud järgmine info: «Näokatte kasutamine ei asenda teisi kaitsemeetmeid nagu regulaarne kätepesu, vajalik distantsihoidmine jms.»
  • Lisatud peab olema hoiatus: «Hoiatus/tähelepanu! Tegu ei ole meditsiinilise maski ega isikukaitsevahendiga. Näokate/mask piirab kasutaja hingamisteedest piisakeste lendumist keskkonda.» (see hoiatus peab olema kergesti märgatav).
  • Tootja ja/või importija nimi ja kontaktandmed.
  • Toote identifitseerimisvahend (mudeli-, partiinumber vms).

Sama märgistus peab olema ka e-poes toote kirjelduse juures.

«Mask, millel ei ole üldse mingisugust infot kaasas, jätke pigem ostmata,» soovitas Teinemaa. Ta lisas, et näomask vähendab viiruse levikut vaid siis, kui samal ajal täita ka teisi ennetavaid meetmeid – püsida haigena kodus, hoia teiste inimestega distantsi ja täita hügieeninõudeid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles