Lugeja küsib ⟩ Kas tööandjal on õigus nõuda maski kandmist?

Emily Bollverk
, Tarbija toimetaja
Copy
Näomaskiga inimene.
Näomaskiga inimene. Foto: Sander Ilvest

Postimehe poole pöördus lugeja, kes uuris, kas tööandja saab maskide kandmise kohustuslikuks muuta. «Ettevõte võttis sissekorraeeskirjades praktiliselt kohe vastu nõude, et kõik töötajad peavad kohustuslikus korras maski kandma. Kas tööandja saab tõesti maski kandmise kohustuslikuks muuta?» päris lugeja. 

Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultandi Piret Kaljula sõnul on tööandjal õigus nõuda töötajalt isikukaitsevahendi kasutamist ja töötajal on kohustus seda kasutada. «Otsusele isikukaitsevahendite kasutamise kohta eelneb riskianalüüs, milles tööandja on kindlaks teinud, millised ohutegurid töökeskkonnas esinevad,» sõnas ta.

Kaljula sõnul tuleb isikukaitsevahendeid kasutada, kui riskianalüüsi tulemusel leitakse, et haigestumise ohtu ei saa vältida ega vähendada ühiskaitsevahendite kasutamisega või töökorralduslike abinõudega (distantsi hoidmine, desinfitseerimisvahendite kättesaadavus). Tööandjal on kohustus töötajaid töökeskkonna riskide hindamise tulemustest teavitada, sealhulgas terviseriskidest ja tervisekahjustuste vältimiseks rakendatavatest abinõudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles