Lindude talvine toitmine võib kasu asemel palju kahju teha (1)

Emily Bollverk
, Tarbija toimetaja
Copy
Sinitihane talvist lisatoitu söömas.
Sinitihane talvist lisatoitu söömas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti ilmastikus on talvine lisatoitmine väikestele aialindudele oluline ja suurendab paljude lindude ellujäämisvõimalusi. Lisatoidul on aga ka oma varjuküljed.

Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi linnuökoloogi Marko Mägi sõnul võivad ühe külma talveööga väikesed värvulised kaotada kaks grammi keharasva, mis moodustab umbes kümme protsenti nende kehakaalust. See aga tähendab, et hommikul vara on linnul äärmiselt oluline kiiresti süüa saada, et öösel kaotatud energia tagasi saada ning ka lisaks koguda, et järgmine öö üle elada. 

Lisatoidul on aga oma varjuküljed. «Rohkem saavad sellest kasu suured linnud, näiteks hakid, varesed, harakad, kuid ilmselt soovib heauskne toitja eelkõige oma akna taga näha väikeseid linde,» sõnas Mägi. Seetõttu võiks kasutada maju, kuhu suurtel lindudel ei ole võimalik siseneda. «Selliseid maju ei pruugi aga linnud väga usaldada, sest majja sisenemine tähendab, et ei ole võimalik enam ümbrusel silma peal hoida. Üpris sageli varitseb toidumajade juures raudkull, värbkakk või ka kass, kellele on pahaaimamatult toidumajast väljuv lind suhteliselt kerge saak,» rääkis ta. Samuti on toidumajad kohad, kus erinevad haigused võivad kiiresti linnult linnule levida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles