Eesti Energia: insenere võtame otse koolipingist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia koduleht.
Eesti Energia koduleht. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tarbija 24 uuris ettevõtetelt, kas ja kuivõrd nad noori tööle palkavad. Eesti Energia värbamise juht Liina Erit selgitas, et vanusest olulisemaks peab ettevõte kompetentsust ja motivatsiooni.

«Pigem tuleks siin rääkida vähese ja suure töökogemusega inimestest, ent see ei ole alati seotud inimese vanusega,» kommenteeris Erit. «Töötajate valikul saab määravaks ikkagi konkreetse inimese kompetentsus ja motivatsioon, mitte sünniaasta.»

Noorte jaoks on Eesti Energias ka selliseid ametikohti, kuhu värvatakse võimalusel värsked koolilõpetajad.

«Nii on see näiteks inseneride puhul - võtame nad sageli tööle otse koolipingist ning koolitame ametikohale vastavalt välja. Turul on vajadus inseneriharidusega noorte järele väga suur ja hiljem oleks nende ettevõttega sidumine juba märksa keerulisem,» selgitas Erit. Tema sõnul käib Eesti Energias igal aastal praktikal ligikaudu paarsada noort, kellest suure osa moodustavad kutseõppeasutuste õpilased.

Ta nendib, et omi argumente on nii nooremate kui ka vanemate töötajate kasuks. Ühelt poolt on noorte inimeste värsked teadmised, kiire õppimisvõime ja paindlikkus ettevõtte jaoks olulised. Teisalt need, kellel töökogemust juba rohkem, suudavad sageli ettevõttesse kiiremini ja rohkem panustama hakata. Samuti on viimaste puhul paika loksunud ootused ning enesehinnang.

Eriti toob teisalt miinuspoolena välja, et vähese töökogemusega noor seab nii endale kui ka ettevõttele mõnikord ebarealistlikke ootusi: ülehinnatakse oma võimeid ja suutlikkust vastutust kanda.

«Samas erand kinnitab reeglit ning on nii neid noori, kes juba esimesele töökohale asudes on väga realistliku vaatega kui ka neid kogenud töötajaid, kelle jaoks need küsimused ka vanemas eas veel päris paika ei ole loksunud,» selgitas Erit. «Igal juhul tulevad ettevõttele kasuks erineva tausta, kogemuse ja vanusega inimesed, vaja on leida vaid mõistlik tasakaal ning lähtuda igaühe isiklikest tugevustest. Motiveeritud ning sobivate oskustega inimese leidmine on ettevõttele suur väärtus, olgu inimene mis tahes vanuses.»

Eesti Energia on suur ettevõte ning mõistagi on meie personalivajadus samuti suur. Seetõttu tegeleb ettevõte pidevalt endale järelkasvu arendamisega: «Panustame praktikavõimaluste pakkumisse ja muudesse tegevustesse noorte kaasamiseks,» ütles Erit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles