Suurim karjääriaps on passiivsus

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Karjäärinõustaja Kathy Caprino selgitas, et suurim viga, millega paljud naised oma tööelus hakkama on saanud, on pea liiva all hoidmine ja suutmatus näha, mis ümberringi toimub.

Tänapäevane reaalsus on see, et peaksid kogu aeg vaatama enda ette ja enda sisse, olema avatud selle suhtes, mis su ümber ja sinuga toimub, vahendas Forbes.

Kui väldid elulist informatsiooni, ei näe sa töökeskkonna pöördeid või muutusi iseendas, mis võivad endaga kaasa tuua segadusttekitavaid tulemusi. Pimedusest on raske toibuda.

Endas selgusele jõudmiseks võid läbi teha viis sammu, mis aitavad mõista, mis sinuga ja su ümber toimub, et võiksid oma karjääri edendada.

1. Ära unusta, et peale sinu ei ole miski kindel

Paljud arvavad, et kuna neil läheb hästi, siis nende töökoht on kindel. See ei ole tõsi. Kuigi oled oma ametikohal edukas, ei näita see, kui kindel su positsioon või töökoht on.

Rolli võivad mängida ka tööstusharu stabiilsus; tööandja majandusedu; muutuvad töösuhted ja dünaamika ettevõttes; su suhted töökaaslastega ning organisatsiooni nõuded või muutused, mida sina ei saa kontrollida.

2. Arenda enda oskusi ja võimeid, muidu jääd maha

Teine viga on see, et inimesed hoiavad kangekaelselt kinni sellest, mida nad teevad või oskavad. Nii pöörad liiga palju tähelepanu olemasolevatele oskustele ega saa uusi võimalusi.

Eesmärgiks peaks olema pidev professionaalne enesetäiendus, mitte paigal tammumine. Ärimaailm muutub valguskiirusel ning me peaksime nendele muutustele avatud olema.

3. Tee täpselt kindlaks, mida tööandja sult ootab

Sageli keskenduvad inimesed vaid sellele, mida nemad töölt soovivad ja mis tööandja neile võlgu on. Nad ei lähene sellele kui kahepoolsele suhtele. Töö peab olema mõlemale kasumlik ja positiivne, muidu see ei toimi.

Täpsusta, mida tööandja ootab su käitumisest, tööpanusest, suhetest töökaaslastega, su juhipotentsiaalist ja pikaajalisest panustamisest. Kui sa ei täida tööandja ootusi, on ilmselt oodata ebameeldivaid muutusi.

4. Hoia töösuhteid

Oluline on see, et kui sa teistega läbi ei saa, on su töö ja karjäär ohus, olenemata sellest, kui hästi sa oma ülesannetega hakkama saad. Sinu potentsiaalne edu on otseselt seotud sellega, kui hästi teisi köidad, inspireerid ja nendega klapid.

Kui vihkad oma töökaaslasi, tunnevad nad varsti sinu vastu sama ning vastastikune vaen ei soosi su positsiooni.

5. Kui oled õnnetu, võta ette muutus

Ära jää ootama, et olukord iseenesest paraneks. Muidugi ei tasu töölt lahkuda, kui uut kohta pole ees ootamas, eriti praeguses majandusolukorras. Juurdle põhjalikult ja spetsiifiliselt selle üle, mis ei toimi ning tegele sellega viivitamatult. Enamik inimesi klammerdub oma töö külge hirmust, et enam ei leia uut.

Tegele oma hirmude, väljakutsete ja ebakindlusega enne, kui asud uuele ametikohale või alustad uue karjäärisuunaga. Muidu jälitavad probleemid sind ka teise elu ja töö peatükki.

Ära istu ja oota, et keegi võtab sinuga ühendust, vaid räägi inimestega, uuri, suhtle ka endiste kolleegidega, õpi uusi oskusi, hangi soovitusi ning tee endale selgeks oma väärtus tööturul.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles