5 küsimust, millele kodukindlustuse ostmisel tähelepanu pöörata

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paduvihma tekitatud üleujutus
Paduvihma tekitatud üleujutus Foto: SCANPIX

Kodu kindlustamisel eeldame, et õnnetuse toimumisel sellest ka kasu oleks ning kindlustusselts ka tekkinud kahju hüvitaks. Millised on küsimused, millele tulevikus pettumuse vätimiseks kindlustuse ostmisel tähelepanu pöörata, toob välja LVM Kinnisvara juhataja Ingmar Saksing.

1.    Mida kodukindlustus hüvitab? Näiteks ei hüvita paljud kindlustused üleujutuskahjusid. Seda tüüpi riske tuleb eraldi kindlustada.

2.    Kui suures ulatuses nõuded hüvitatakse? Isegi kui kodukindlustus katab tekkinud kahju, võib hüvitis olla limiteeritud. Näiteks on kodusisustus lepingus kindlustatud summas, mis ei pruugi olla piisav asjade asendamiseks uutega.

3.    Milline on asendusmaksumus? Kui kodu on täielikult hävinud saad kindlustushüvitise ainult kokkulepitud ulatuses. Veendu, et oled sõlminud lepingu, mis vajadusel katab kahjud täielikult. Näiteks, kui kodu on kindlustatud 150 000 eurole, kuid selle taastamine maksab 180 000 eurot, siis hüvitatakse kahjud ainult 150 000 euro ulatuses.

4.    Milline on tegelik turuhind? Tihti on tänane turuhind madalam, kui asendusmaksumus. Nii näiteks maksavad maamajad täna 50 .. 80 protsenti vähem nende ehitusmaksumusest. Vanemate maamajade puhul on see vahe veelgi suurem. Kahjude hüvitamisel võidakse lähtuda turuhinnast.

5.    Milline on vastutus? Tavaliselt katab kodukindlustus kindlustusjuhtumid, mis on seotud varaga. Samal ajal tasuks omanikuna mõelda ka juhtumitele, mis võivad aset leida kinnistul või olla sellest põhjustatud. Nii näiteks katab vastav kindlustus arstiabi-, õigusabi- ja kohtukulud või naaberkorterile tekitatud veekahjud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles