Testid: keskmine soomlane muutub üha tüsedamaks ja laisemaks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisejooksu tegevad inimesed
Tervisejooksu tegevad inimesed Foto: Caro / Scanpix

Soome spordikoolis tehtud testide järgi läheb keskmise soomlane järjest paksemaks ja tema füüsiline vorm kannatab praegu välja kuuetunnise tööpäeva.


Vierumäki spordikoolis testide läbiviimist juhtinud Matti Heikkilä rääkis ajalehele Aamulehti, et inimeste vorm on viimase 16 aasta jooksul langenud sujuvalt 3 protsenti aastas.

Testitutest viiendiku moodustanud heas vormis inimeste näitajad lähevad üha paremaks, neljal viiendikul aga vajuvad aina allapoole.

Statistiliste näitajate järgi on füüsilise seisundi halvenemine pidurdunud. «Suund ei ole enam allapoole, vaid see on muutunud ja nüüd püsime 2007. aasta tasemel. Praegusel hetkel on see positiivseks sõnumiks,» rääkis ta.

Soomlased olid valmis tegema kaheksatunnist tööpäeva kümme aastat tagasi. Kaks aastat tagasi jätkus võhma kuuetunniseks tööpäevaks.

Ajaleht uuris Heikkilält, millises vormis on keskmine soomlane praegu. «Nüüd pole see kuuest tunnist vähemalt allapoole vajunud,» nentis ta.

Matti Heikkilä rääkis ajalehele, et meeste füüsilise vormi osas on toimunud selge muutus paremuse poole, naiste osas tõusu märgata pole.

Vierumäkil mõõdeti inimeste seisundit selliselt, et mitu milliliitrit hapnikku on inimeses iga kilogrammi kohta. Mida vähem hapnikku on, seda enam peab süda tegema tööd.

Lisaks testidele uuriti spordikoolis ka inimeste kaalukõveraid. «Meil tehtud kaalumiste järgi on kehakaal viimase 16 aasta jooksul suurenenud keskmiselt 8 kilo võrra. Kehakaalul on selge seos füüsilise vormiga,» rääkis Heikkilä.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles