Kõige rohkem on ülekaalulisi lapsi Jõgevamaal

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske uuringu põhjal ei ole ülekaalulised noored inimesed haigemad kui nende normaalkaalus eakaaslased.
Värske uuringu põhjal ei ole ülekaalulised noored inimesed haigemad kui nende normaalkaalus eakaaslased. Foto: SCANPIX

Kõige rohekm ülekaalulisi õpilasi on Jõgevamaal, selgub Tervise Arengu Instituudi maakondade ülevaadetest.

Jõgevamaa on ülekaaluliste laste osakaal 22,2 protsenti. Järgnevad Lääne-Virumaa 21,6 protsendi ja Järvamaa 20,3 protsendiga.

Kõige vähem on ülekaalulisi lapsi Lõuna-Eestis Valga- (11,9 protsenti) ja Võrumaal (12,9 protsenti).

Ülekaalu levik 7-18-aastaste kooliõpilaste seas, mis on esitatud maakondade tervisenäitajate võrdlustabelites, põhineb kooliõdede mõõtmistulemustel, kusjuures ülekaalu on hinnatud WHO vanuselise klassifikatsiooni järgi.

Varasemad Eesti Terviseuuringu kinnitavad, et ülekaalulisus ongi pigem iseloomulik noorematele vanusrühmadele. Kuni 49-aastastest on ülekaalulisi 47 protsenti, 50–64-aastatest 29 protsenti ja üle 64-aastatest ligikaudu 25 protsenti.

Ligikaudu 60 protsendil mõne pikaajalise terviseprobleemi või kroonilise haigusega inimestel lisandus ühe terviseriskina ülekaalulisus. Kuni 50. eluaastani oli ülekaalulisi enam meeste hulgas, vanemaealiste puhul aga oli suurem ülekaaluliste naiste osatähtsus.

Maakondlikus arvestuses ilmneb, et ülekaalulised (sh rasvunud) on rohkem kui pooled vastanutest Valgamaal, Võrumaal, Tartumaal, Jõgevamaal, Põlvamaal, Saaremaal, Ida-Virumaal, Pärnumaal ja Lääne-Virumaal. Suurim näitaja selles osas oli Lääne-Virumaal, kus kümnest mehest seitse on kas ülekaalus või rasvunud.

Väikseim rasvunute osakaal on Raplamaa meeste ja Võrumaa naiste hulgas. Nende tulemuste puhul tuleb arvestada, et tegemist on inimese käest küsitud pikkuse ja kaaluga ning erinevalt viimasest kooliõpilaste terviseuuringust, kus lapsi lisaks küsitud andmetele ka kaaluti ja mõõdeti, täiskasvanute uuringus seda ei tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles