Järgmisel kümnendil siseneb tööturule 10 lahkuva kohta 8 uut inimest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötu
Töötu Foto: Peeter Langovits

Tervise Arengu Instituudi (TAI) maakondade tervise- ja heaoluülevaadetest selgub, et järgmise kümnendi jooksul siseneb tööturule sealt lahkuva kümne inimese kohta vaid kaheksa uut.

Just seda tähendab TAI ülevaate näitaja, mille kohaselt i2010. aastal oli tööturusurveindeksi väärtus Eestis ligikaudu 0,8.

Tööturusurveindeks näitab eelseisval kümnendil tööturule sisenevate noorte (5-14-aastased) ja sealt vanuse tõttu väljalangevate inimeste (55-64-aastased) suhet.

Tartu maakonnas on tööturul sisenejate ja väljujate arvud tasakaalus. See tähendab, et lahkujaid on sama palju kui potentsiaalseid tööturule minejaid.

Samas Hiiu ja Ida-Viru maakonnas siseneb 2020. aastaks tööturule iga kümne väljuja kohta üle kolme inimese vähem.

Ülejäänud maakondades on näitaja Eesti keskmisega sarnane. Indeksi väärtust mõjutab maakonna sisse- ja väljarände vahe, mis tähendab, et ka kõrgema sündimusega maakondades võib indeksi väärtus tulla madal, kui noored lahkuvad maakonnast ja asuvad tööle teistesse piirkondadesse.

Kuigi Ida-Virumaal ei ole noorte osakaal rahvastikus kõige väiksem, on sellest maakonnast kõige suurem väljaränne võrreldes ülejäänud piirkondadega. See toob tulemuseks madala demograafilise tööturusurveindeksi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles