Kuidas kärbestest lahti saada?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärbsed õunal.
Kärbsed õunal. Foto: Toomas Huik
Toakärbsed (Musca domestica) arenesid ilmselt koos inimesega ning hoiavad siiani meile võimalikult lähedale. Paraku on sümpaatia vaid ühepoolne.

Inimeste jaoks on need putukad mitte ainult häirivad, vaid ka ohtlikud, sest aitavad levida mitmesugustel haigustel ja parasiitidel, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Kärbestele meeldib roiskunud liha, mistõttu oleks mürgitatud liha kasutamine heaks viisiks, kuidas neist lahti saada. Meetod pole siiski kasutatav, sest roiskuva liha hais on üks viimaseid asju, millega normaalse haistmismeelega inimene kokku tahaks puutuda.

Uri Bernier koos kolleegidega USA põllumajandusministeeriumi põllumajandusuuringute teenistusest on aga välja mõelnud looduslikest ühenditest segu, mis on kärbestele vastupandamatu, kuid inimese nina jaoks mittetajutav.

Segu koosneb seitsmest looduslikust happest ja orgaanilisest ühendist. Testid toakärbestega kinnitavad, et kui need ained vees lahustada, tõmbab lahus kärbseid 12 korda tugevamini kui puhas vesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles