EL tahab laenu­andjatele päitsed pähe panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaanias puhkes mullu mäss, kui pangad hakkasid eluasemelaenuvõlglastelt massiliselt nende kodusid ära võtma.
Hispaanias puhkes mullu mäss, kui pangad hakkasid eluasemelaenuvõlglastelt massiliselt nende kodusid ära võtma. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Parlament töötab välja eluasemelaenude direktiivi, mis tulevikus välistaks vastutustundetu laenuandmise ja -võtmise. Ühe võimalusena võidakse laenuandjat inimese makseraskuste korral koguni trahvida.

Europarlamendi vastav komisjon on oma heakskiidu direktiivile juba andnud, kuid see ei tähenda, et tegemist oleks viimase variandiga, mis paberile pandud.

Euroopa eluasemelaenude ühenduse andmeil oli 2010. aasta lõpuks kodulaene väljastatud 6,4 triljoni euro eest, ELi sisemajanduse kogutoodangust moodustaks see summa 52,4 protsenti. Teisisõnu on 69 protsenti ELi elanikkonnast otsustanud tulevikus oma kodu omada, mitte elamispinda üürida.

Selge, et kui mängus on nii suur raha, on ka asjast huvitatuid palju. Direktiivi üks põhipunkte on, et pangad peavad kohe loobuma laenu andmisest, kui analüüs näitab, et laenu taotlejal ei pruugi praegu või tulevikus olla raha võla tagasimaksmiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles