Hiina imeküla lubab põlistada vabad valimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wukani küla söakad elanikud
Wukani küla söakad elanikud Foto: SCANPIX

Lõuna-Hiina Wukani küla, mis mullu 11 päevaks keskvõimu kontrolli alt väljus, käivitas edukalt kohalike valimiste protsessi, mis vaatlejate hinnangul oleks hea mudel Hiina külarahutuste lahendamiseks.

Külarahvas lubab vabade valimiste traditsiooni põlvest põlve edasi kanda.

Guangdongi provintsivalitsus parteisekretäri Wang Yangi juhtimisel andis Wukani elanikele valimiste korraldamiseks loa pärast seda, kui viimased korraldasid detsembris jõulised meeleavaldused kauaaegse korrumpeerunud külavanema vastu, kes väidetavalt parseldas maha nende põllumaad.

56-aastase Wangi pingutused Hiina juhtiva tööstusrajooni Guangdongi poliitiliste reformide suunas kulmineerusid eile kohtumisega Hiinat külastanud Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

Wang kandideerib parasjagu Hiina Poliitbüroo Alalise Komitee liikmeks, mis on riigi kõrgeim täidesaatev organ. Võimuvahetus leiab aset käesoleva aasta lõpupoole.

Wukani küla valis endale 11-liikmelise komitee, mis vastutab järgmise valimisvooru korraldamise ja järelevalve eest 11. veebruaril ja 1. märtsil.

Osales 85 protsenti külaelanikest, kokku enam kui 6000 inimest. Valimisteks registreerimine teostati ülima püüdlikkusega mitmepäevase protsessi tulemusel. Külarahvas ehitas isegi spetsiaalsed valimiskabiinid, et tagada osalejaile täielik privaatsus.

Kõige suurema häältesaagi said kaks meest, kelle pojad politsei detsembris mõneks ajaks kinni pidas. Parima häältesumma sai 55-aastane põllumees Zhang Shumei, kes tõotas vabade valimiste traditsiooni põlvest põlve edasi kanda.

Hääletus kujutas endast küla jaoks põhjalikku kodanikuühiskonna-õppetundi ning on pälvinud palju tähelepanu nii Hiina poliitliliste kommentaatorite kui blogijate ridades.

Xiong Wei, kes töötab Pekingis ühes valimiste uurimisega tegelevas valitsusvälises organisatsioonis, ütles, et ombudsmani stiilis vahendajate valimisega on külarahvas näidanud, et on võtnud õppust sellest, milleni võib viia võimu liigne koondumine ühe isiku (st endise külavanema Xue Changi) kätte, kes valitses Wukanit 40 aastat ning müüs kõrgete sidemetega arendajatele väidetavalt sadu hektareid küla ühisomandisse kuuluvat maad.

Xiong ütles, et ombudsmanide kogu valimine on Hiina kohalike valimiste jaoks oluline teetähis, kuna kehtestab kõrge aruandekohustuse standardi.

Hongkongi City ülikooli politoloogiaprofessor Joseph Cheng ütles, et külaelanike edukas aktsioon on «eeskujuks» kogu rahvale – olukorras, kus võimudel tuleb pista rinda külarahutuste levikuga, mida üks akadeemik hindab lausa 180 000 peale aastas.

Professor Chengi sõnutsi on Wukani elanikud korduvalt rõhutanud, et toetavad komparteid ja keskvalitsust. «See on keskvalitsuse mänguplaan ning külarahvas nõustus nende mängureeglitega,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles