12 vähetuntud fakti loovuse kohta

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loov mõtlemine ja innovatsioon on üks väheseid, kui mitte ainus valdkond, kus ettevõtete investeeringud kasvavad.
Loov mõtlemine ja innovatsioon on üks väheseid, kui mitte ainus valdkond, kus ettevõtete investeeringud kasvavad. Foto: Toomas Huik / Postimees

Sa oled juht. Loovus pole siis Sinu tööriist. Või siiski?

Loov mõtlemine ja innovatsioon on üks väheseid, kui mitte ainus valdkond, kus ettevõtete investeeringud kasvavad, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb. Faktid ja käibetõed on tihti kardinaalselt erinevad.

1. Kõigis on loovust
Kõik inimesed sünnivad loovate, spontaansete mõtlejatena. Peamine erinevus pole võimetes, vaid usus oma loovusesse.

2. Loov mõtlemine on töö
Üldtunnustatud geeniused Einstein, Edison jt on kinnitanud, et loovus on töö. Enamik loojate ideedest on halvad. Head poeedid on kirjutanud rohkem halbu luuletusi kui halvad. Näiteks Mozart on kirjutanud 41 sümfooniat. Ja Shakespeare’i 154 sonetist on paljud väga kehvad.

3. Loovust tuleb tagant sundida
Aju saab treenida. Teadusuuringud on tõestanud, et mida rohkem aju pingutada, seda suutlikumaks see muutub. Igapäevane töö teeb kunstniku ajust loova aju.

4. Aju pole õnneks arvuti
Aju ei tee vahet tegelike sündmuste ja ettekujutuse vahel. Einsteini meetod oli fantaasia ja mõtteeksperiment, mida sai tõestada alles hiljem. Sama meetodit kasutas Walt Disney.

5. Pole olemas absoluutset tõde
Reaalsus on ambivalentne. Spetsialistide teadmine on ülehinnatud. Valgus võib olla kas laine või osake.

6. Esimene hea mõte pole parim mõte
Ideede genereerimine peaks jätkuma seni, kuni suudetakse välja mõelda eelmisest parem idee. 1862. aastal oli Philip Reis päevade kaugusel telefoni leiutamisest. Teda veendi, et keegi ei soovi heli üle traadi kuulata ja telegraafist piisab. 10 aastat hiljem patenteeris Bell telefoni.

7. Eksperdid on uue suhtes alati kriitilised
Mida rohkem saavad spetsialistid teada oma eriala kohta, seda kitsamaks muutuvad nende veendumused ja maailmapilt. Uued ideed tehakse automaatselt maha.

8. Usalda oma instinkte
Einsteini peeti ülikoolis kõige laisemaks üliõpilaseks. Beethoveni vanematele öeldi, et ta on liialt rumal, et saada heliloojaks. Walt Disney vallandati oma esimeselt töökohalt fantaasiavaesuse tõttu.

9. Läbikukkumist pole olemas
Banaalne, kuid tõhus – me saame lihtsalt kogemuse, et lahendus ei tööta.

10. Asjad on nii, nagu te neid näete, mitte nii, nagu nad tegelikult on
Kõik kogemused on neutraalsed. Meie anname neile tähenduse. IBM nägi, et kellelgi pole personaalarvutit. Seega turgu pole. Jobs ja Gates arvasid teisiti.

11. Probleemidel pole üht ja ainuõiget lahendust
Loovus peitub uudses lahenduses. Küsi endalt – kuidas näeks probleemi keegi teine? Või küsi näiteks lapselt.

12. Õpi mõtlema tavapäratult
Analüütiline ja loogiline mõtlemine välistab probleemiga mitteseotud info. Eesmärk on vähendada valikuid. Geeniused soovivad lahendusse kaasata koguinfo. Tihti ka asjassepuutumatut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles