Inspektsioon: ainuüksi valvekaamera salvestus ei saa olla vallandamise põhjuseks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Saar / Sakala

Saaremaa töövaidluskomisjoni juhi sõnul üllatas eelmine aasta sellega, et, esiteks, töötajaid on sunnitud lahkumisavaldust kirjutama ja teiseks on töötajaist vabanemiseks kasutatud valvekaamera salvestisi.


Saaremaa töövaidluskomisjoni juhataja Evi Ustel-Hallimäe märkas mullu laekunud kaebustes kaht uut suundumust. «See ei ole uudis, et töötajaid sunnitakse kirjutama omal soovil lahkumisavaldusi. Küll aga on uudne, et töötaja nõuab läbi töövaidluskomisjoni selle tühiseks tunnistamist, kuna ta ei kirjutanud avaldust oma vabal tahtel,» selgitas ta.

«Väidetakse, et tööandja kas sundis töötajat avaldust kirjutama või kirjutas lausa ise avalduse valmis ning töötajalt nõudis vaid allkirja. Vaidlustamise korral nõuab töötaja töösuhte jätkamist.»

Teiseks oli uudne töötajate töölepingute ülesütlemine tuginedes ainuüksi valvekaamerate lindistustele. Mullu tuli lahendada kaht sellist töövaidlust. Ühel juhul töötaja isegi ei teadnud, et teda valvekaameraga jälgiti.

«Kui tegemist on suure tootmishoonega, mille välisukse juures on silt, et majas on videovalve, ei ole töötajad piisavalt informeeritud. Tegelikult peab olema vastav info igas ruumis, kus on jälgimissseadmed ,» selgitas Ustel-Hallimäe.

«Lindistatud materjaliga püüavad tööandjad tõendada, et töötaja on toime pannud tööandja vara varguse. Kuid see, et töötaja salvestusel väidetavalt varastatud eset käes hoiab, taskusse või kotti pistab, ei tähenda veel, et ta seda varastab.»

2011. aastal laekus töövaidluskomisjonidele kokku 2909 avaldust. Valdava osa, 2628 avaldust, esitasid töötajad. 85 protsenti töötajate nõuetest on rahalised: puudutavad saamata töötasu, lõpparvet või puhkuseraha.

Tüüpiliste avalduste kõrval – rahalised nõuded ja töölepingu lõpetamisega seonduvad vaidlused – esineb ka nõudeid, kus töötajad on rahulolematud, et tööandja on neid diskrimineerinud kas siis usulisel, soolisel vms põhjusel.

Töövaidluskomisjoni poole pöördumine on tasuta ning otsus saabub kiiresti. Seaduses on ette nähtud, et töövaidluskomisjon peab lahendama töövaidluse kuu aja jooksul, ja me oleme sellele üsna lähedal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles