Kui tihti tuleks koeraga arsti külastada?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerad.
Koerad. Foto: Sille Annuk

Isegi kui hoiate koera tervisel pidevalt silma peal, oleks hea koer korra aastas ka veterinaari juurde kontrolli viia.


Veterinaarliku kontrolli käigus saab tuvastada võimalikke tekkivaid probleeme, teha õigeaegseid vaktsineerimisi ja saada teavet muude koera tervist ohustavate tegurite kohta, kirjutas lemmikloomaportaal purina.nestle.ee.

Terve koera kontroll

Terve koera kontrollimine on oluline võimalike tekkinud tervislike probleemide avastamisel. Koera oleks soovitatav vähemalt korra aastas kontrollida. Kui teil on eakas või teatud meditsiinilises seisundis koer, peate veterinaari juures tõenäoliselt sagedamini käima. Korrapärased külastused mängivad suurt rolli meetodi «ennetus on parem kui ravi» puhul.

Vaktsineerimised

Regulaarsed veterinaari külastused tagavad vaktsineerimiste ajakohasuse. Aastas korra peaks vaktsineerima taudide, leptospiroosi ja parvoviiruse vastu. Küsige veterinaarilt soovitusi Bordatella (kennelköha) vaktsiini kohta. See on oluline just juhul, kui plaanite koos koeraga reisile minna.

Käitumine

Loomaarsti külastusel võtke arutluse alla ka koera võimalik ebatavaline käitumine. On see siis liigne haukumine, hammustamine või jalatsite närimine ― halba käitumist saab varajases staadiumis ka edukalt kontrollida.

Kirbud, puugid ja ussid

Küsige arstilt ka teavet kirpude ja puukide kohta. Pidage meeles, et kirbud (või vähemalt nende vastsed) on võimelised eksisteerima aastaringselt. Veterinaar annab ka nõu paelusside avastamise kohta ja nende tekke tõenäosuse vähendamise kohta.

Hammaste hoolitsus

Tohter kontrollib ka koera hambaid ja teavitab teid, kas hammaste puhastamine on vajalik ja juhul kui on, siis millal. See on hea aeg veterinaararstiga arutada koduse hammaste hoolitsuse teemal.

Eakad koerad

Kui teie koer on juba kõrges vanuses, saate veterinaarilt küsida tema erivajaduste kohta. Nagu inimesed, võivad ka eakad koerad kannatada mitmete organsüsteemi probleemide, osteoartriidi, nägemise ja kuulmise vähenemise ning mälukaotuse ja dementsuse all. Õnneks saab mitmeid probleeme edukalt ravimite abil või elustiili muutmise teel kontrollida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles