Järgmine samm tarbijakäitumise uurimises: turvavideod

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Turvasalvestisi analüüsiv tarkvara võimaldab kaupmeestel kaardistada klientide ostukäitumist kaupluses, kirjutab Tartu Ülikooli teadusuuduste portaal Novaator.ee.

Üliedukaks osutunud internetikaubandus ja -reklaam, mida veavad Amazoni ja Google'i sarnased hiiud, põhineb tarkvaral, mis jälgib, milliseid võrgulehekülgi inimesed külastavad ja kuhu seal klikivad.

Ameerika idufirma Prism Skylabs on otsustanud pakkuda  analoogilist tarkvara ka klassikalistele äripindadel tegutsevatele kauplustele ja teenindusettevõtetele, kirjutas Technology Review.

Ettevõtte arendatav tarkvara loendab, jälgib ja salvestab logisse kaupluses, kohvikus või spordisaalis liikuvaid inimesi, kasutades selleks turvakaamerate salvestisi. Ainuüksi USAs on 40 miljonit videokaamerat, mille salvestistes sisalduvat informatsiooni pole seni tarbijakäitumise analüüsimiseks kasutatud.

Uus tarkvara on võimeline loendama ärisse sisenevaid inimesi, mõõtma kassajärjekordade pikkust ning looma pildi inimeste liikumisest kaupluses. Selle disain ei võimalda seejuures identifitseerida ega jälgida konkreetseid kliente.

Prism Labsi tarkvara kasutab juba üks USA mobiilsidefirma, kaardistades klientide liikumist teenindussaalides. Üks Prism Labsi tarkvara katsetav spordisaal kavatseb seda kasutada, et edastada oma klientidele reaalajas pilti saali hõivatuse kohta.

Kuigi turvakaamerate pilt on enamasti kehva kvaliteediga, võimaldavad fototöötluse meetodid tarkvaral erinevaid kaadreid kombineerides luua originaalvideost parema kvaliteedi ja lahutusega pilte.

Tarkvara on disainitud töötamiseks olemasolevate turvakaameratega. Töödeldud toorvideo edastatakse arvutipilve, kus seda analüüsib Prism Labsi tarkvara. Visualiseeritud andmed ja statistika edastatakse kliendi valikul kas arvutile või nutitelefonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles