Mida pakkuda koolilapsele hommikusöögiks?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvel sobib koolilapse hommikusöögiks iseäranis hästi puder.
Talvel sobib koolilapse hommikusöögiks iseäranis hästi puder. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Hommikusöögi juures on kõige tähtsam, et koolilaps üldse midagi sööks, kinnitas toitumisteadlane Mai Maser.

«Kõige tähtsam on, et ta üldse midagi sööks – et ei jookseks välja ilma söömata,» selgitas Mai Maser, kes soovitab anda lapsele klaas mahla ja hommikuputru.

«Puder on hea soe toit, valmib küllaltki kiiresti – mina eelistan täistera, neljavilja- ja kaerahelbeputru, aga on ka kiirpudrud olemas. Natuke on see töödeldud, aga jällegi saab kiiremini valmis ja parem kui ilma minna,» sõnas toitumisteadlane.

 Külmal ajal sobib puder

Soe puder on hea just praegusel külmal ajal – täidab kõhtu. Kui ei ole pudru jaoks aega, siis on sellele heaks alternatiiviks müsli. «Müsli on tihti magus – meega, röstitud, puuvilja seda liiga palju,» toob Maser müsli puudused ette. Samas hommikuti ehk seda muret ei ole, kuna sel ajal on tavaliselt kiire.

 «Ta on hea, väärtuslik ja annab energiat – sobib väga hästi!» kinnitas Maser. Teise variant on anda lapsele mõni munaroog – omlett, keedumuna, munaroog.

«Muna on väga täisväärtuslik valk, hästi omastatav ja lapsele väga vajalik,» selgitas naine.

 Ka võileibu võib lapsele anda. «Aga ma ei soovitaks keeduvorsti sinna peale panna, enne võiks olla kalapulk või ka seesama omlett,» ütles Maser ja lisas, et võileivale võiks lisada ka tomatit-kurki, mis küll talvisel ajal nii suurt toiteväärtust ei oma. «Aga iseenesest ei ole võileib ka paha toit ja sobib väga hästi, lihtsalt lisandeid tuleks vahetada. Näiteks võileib kodujuustuga!» Lisaks võiks harjutada last rohelisega – panna lisandiks rohelist sibulat, tilli.

 «Ei ole keeruline ka sibulat ise kasvatada – paned sibula teeklaasi, vett peale,» selgitas naine.

 Vead

Veaks peabki toitumisteadlane seda, kui lapsele antakse hommikusöögiks ühtevalu küpsist-saiakest või mannaputru teega – see ei anna koolipäevaks vajalikku energiat, tõstab kiiresti veresuhkrut ja kõht nagu ei saakski täis. Lisaks puuduvad seal vajalikud kiudained.

«Oakohvi ei soovita ma ka anda – lapsel võiks olla kakao,» soovitas Maser. Ka teed võib tema sõnul hommikusöögi kõrvale anda. «Aga mitte pakitee, võiks olla piparmünt, taimetee!»

 Hommikusöögihelveste kohta lausus toitumisteadlane, et tema neid koolilapsele ei annaks.

 «See on selline maiustamisasi – ja nad on töödeldud! Seal võib olla ju suhkrut liiga palju, rasva liiga palju,» loetles Maser.«Kui, siis müsli – püsib kõhus kauem ja on tehtud kaerahelbe baasil.»

Magus teeb närviliseks

Liigne magus teeb ju ka närviliseks, võib ära võtta isu ja imendub väga kiiresti. «Laps ei saa ju sealt mingeid vitamiine, mitte midagi kasulikku,» kinnitas toitumisteadlane. Hommikusöögiks pakutav süsivesik võiks tema sõnul ikkagi olla kiudainerikas – leib, puder ja muu selline.

 Krõbinapakkidel on tihti suurelt märgitud vitamiinisisaldus, kuid kõige paremad ja tervislikumad on siiski need vitamiinid, mis pärit toidust endast – kiivist, marjast.

 Alati võiks lapsele hommikul pihku anda puuvilja – kasvõi teele kaasa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles