Kas oled edukas?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära võrdle end teistega, sea endale oma eesmärgid.
Ära võrdle end teistega, sea endale oma eesmärgid. Foto: SCANPIX

Milles seisneb edukus? Edu ei pruugi olla seotud suure varanduse ja tunnustusega. 

Portaalispsychologytoday.com kirjutati kolmest küsimusest, mille järgi saab hinnata, kas oled edukas või mitte. Esita endale alljärgnevad küsimused.

1. Kas korraldad oma elu nii, et ühel päeval sa ei peaks enam töötama?

Mõistlik on raha kõrvale panna ja investeerida oma pensionisse, selleks et ühel päeval võiksid enam mitte töötada. Kui töö ei ole piisavalt tasuv, et säästa, siis on ehk aeg teiseks tööks.

Su töö võib olla huvitav ja väärikas, kuid kui sa ei valmistu eluks, mis tuleb pärast tööl käimist, võiksid ametit vahetada. Kui veedad kogu oma tööelu mõeldes, et juhtub midagi, mis statistiliselt on väga ebatõenäoline, siis seda nimetatakse paraku lootmiseks.

2. Kui sul enam ei ole majanduslikku vajadust töötada, kas jätkaksid siiski oma tööd?

On kurb, et on nõnda palju inimesi, kes teevad tööd, mis neile midagi ei paku ning nad ootavad kannatamatult, et saaksid vaid selle kaelast ära.

Parafraseerides Warren Buffetti sõnu, on karjääristrateegia, mis põhineb sellel, et teha praegu midagi sellist, mis ei meeldi, selleks, et kunagi saaks teha seda, mis meeldib, sama tark, kui noorena seksuaalelu edasilükkamine selleks, et seda vanemas eas nautida.

3. Mille järgi määratled oma meisterlikkuse taseme? Kas sul on oma eesmärk või toetud välistele näitajatele?

Enda hindamine väliste standardite järgi garanteerib eluaegse rahulolematuse: alati on keegi, kel on suurem sissetulek, suurem maja, parem auto ja lahedamad vidinad. Anna endale asu ja juhindu iseenda unistustest, selmet jahtida või ületada teiste standardeid, mis nemad on endale seadnud.

Kui said positiivse vastuse kõigile kolmele küsimusele, võib sind õnnitleda. Kui ei, siis tuleta meelde, et tööelus kehtib kolm faasi: mängu õppimine, mängu võitmine ja mängu defineerimine. Olgu sa turumüüja või suurkorporatsiooni juht, mõtle sellele, kus sa praegu oled ja kus tahaksid olla.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles