Üksteist asja, millest tasub vabaneda

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selleks, et enda eest hoolitseda ja stressist vabaneda, peaksid vaatama, et elukeskkond oleks korras. Kui elamine on rämpsu täis, mõjutab see kehvasti su tuju ning kodust võib saada koht, kust sooviksid pigem pääseda, kuigi see peaks olema vastupidi.

Portaalis savvysugar.com soovitatakse kord kuus ette võtta nii-öelda väljaviskamispäev, et mõttetud asjad ei jääks majapidamist koormama. On asju, millest loobumist võiksid kaaluda.

Vanad ajakirjad

Ajakirjadest võid muretult vabaneda, sest suure tõenäosusega ei loe sa neid enam. Ehk on sul võimalus need kellelegi ära anda, näiteks lastehoidu, arsti ooteruumi, ilusalongi või raamatukokku? Kui on artikleid, mis sulle väga korda lähevad, võid need sisse skaneerida ning säilitada digitaalsel kujul. Võid koostada ka mapi, kuhu kogud oma lemmiklood.

Tšekid, arved ja dokumendid

Kui ostetud esemete garantii on läbi, ei ole mõtet tšekke enam alles hoida. Samuti kipuvad kogunema aegunud dokumendid või arved, mis on juba ammu makstud.

Riided

Riiete puhul võid kasutada nii-öelda kahe-aasta reeglit: vabane rõivastest, mida sa ei ole kaks aastat kordagi kandnud. Anneta need neile, kes on hädas või vii kasutatud riiete poodi müüki.

Raamatud

Raamatuid sorteerides pead olema realistlik ja karm. Kui tead, et tegelikult ei ole sul plaanis teatud raamatuid nagunii lugeda, siis võid ka raamatuid annetada neile, kes neid hinnata oskavad. Samuti võid kasutatud raamatuid interneti vahendusel müüa.

Ravimid ja vitamiinid

Sorteeri oma ravimikappi ja eemalda sealt kõik, mis on ületanud säilivustähtaja ja need, mis on liiga kaua riiulil seisnud või mil ei ole otstarvet. Kasutud ravimid tuleb viia ohtlike jäätmete kogumispunkti või tagastada apteeki, kus need hävitatakse. Mõlemal juhul võetakse ravimeid vastu tasuta.

Kosmeetika ja parfüümid

Vaata läbi oma kosmeetikavarud ning viska minema tooted, mis on pahaks läinud või mida sa kunagi ei kasuta.

Ehted

Viska minema katkised ehted. Terved ehted, mida sa ei kanna, võiksid maha müüa.

Toit

Külmkappi võiksid sorteerida kord nädalas, et vältida ebameeldivaid üllatusi. Viska minema see, mis on halvaks läinud. Vaata ka kuivained üle, neil on samuti säilivusajad.

Mõned mälestusesemed

Kõiki kaarte ja kingitusi, mida sa ei kasuta, ei ole mõtet alles hoida. See ei tähenda, et peaksid kõigest loobuma. Pane kingakarpi sulle kõige olulisemad mälestusesemed ja ole halastamatu asjadega, mis karpi ei mahu.

Märkmikud

Mõnel on kodus lademetes vanu märkmikke, mil ei ole enam otstarvet.

Vana või kasutamata elektroonika

Ostsid ehk uued esemed ja vanad jäid tolmu koguma? Müü oma vanad asjad maha, internetis leidub selleks mitmeid võimalusi. Võid neid pakkuda ka pandimajja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles