Mida teha, et pakasega söögikraam teel koju ära ei külmuks?

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige efektiivsemalt toimivad termokotid suvisel ajal koos külmapatareidega.
Kõige efektiivsemalt toimivad termokotid suvisel ajal koos külmapatareidega. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Külmade ilmadega tuleb poes käies toiduained tavapärasest hoolikamalt pakkida. Pakasega poodi minnes tasub kaasa võtta termokott, mis aitab külmakahjustusi vältida.

«Külmakartlikumad tooted tuleks suure külmaga pikema jalutuskäigu ajaks hoolega sisse pakkida. Termokotid on üks võimalus, mis aitab tootel mõnda aega õiget temperatuuri säilitada,» rääkis Prisma pressiesindaja Kadri Lainas.

Tavalise ostukoti puhul tuleks aga jälgida, et kõige külmakartlikumad tooted oleks paigutatud pigem teiste toodete vahele, mitte koti välisküljele. «Vanaemade varasalvest pärit nipp külma vastu on muidugi ajalehepaber, mis samuti aitab temperatuuri hoida.»

Külmakahjustuste suurus sõltub Lainase sõnul sellest, kui kaua pakase käes viibida. «Kui viibida õues ainult lühikese jalutuskäigu aeg, siis tooted reeglina kahjustada ei saa.»

Puu- ja juurviljade seas on kõige õrnemad potis maitserohelised. «Nendele piisab külmakahjustuse saamiseks ka paarist minutist külma käes. Karbis olevad maitserohelised ja salatid peavad miinuskraadidele paremini vastu.»

Külmakartlikud tooted on ka kurk ja banaan. Kurk läheb külmaga kiiresti kollaseks ja ka maitseomadused halvenevad. «Banaan muudab külmaga samuti värvi ja läheb hallikaks, maitseomadusi see aga eriti ei mõjuta,» selgitas Lainas.

Pikema aja möödudes võib minna kartul magusaks, aga siis on tegu juba tundidega. Suurte miinuskraadidega võivad õues külmakahjustusi saada ka munad.

Kui suure külmaga pikemalt õues viibida, siis võivad külmuda kõik vedelad tooted, olgu selleks mahlad, piimatooted, kodukeemia või kosmeetika. Paremini peavad külmale vastu suurema rasvasisaldusega tooted. Kodukeemia puhul on külmale vastupidavamad alkoholisisaldusega kaubad.

Lainase sõnul on täpne info sellest, milline temperatuur toodetele sobilik on, enamasti toodud kauba pakendil. «Kaubanduse poole pealt võib aga ütelda, et üldiselt väga soojade ilmadega riknevad tooted kiiremini ja ka palavat päikest kardavad paljud tooted märksa rohkem kui käredat pakast,» tunnistas Lainas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles