Slovakkiat raputab operatsioon Gorilla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gorilla. Pildil olev loom pole juhtumiga seotud
Gorilla. Pildil olev loom pole juhtumiga seotud Foto: Reuters / Scanpix

Eile protestisid Bratislavas tuhanded inimesed, kelle tõid tänavale teated ametnike ja ärijuhtide läbirääkimistest altkäemaksude üle vastutasuks hangete ja erastamiste eest.

Kesk- ja Ida-Euroopas võib täheldada üha suuremat pahameelt ametnike onupojapoliitika ja korruptsiooni peale – eriti riikides, kus on rakendatud karme kasinusmeetmeid. Sel nädalal astus pärast kolm nädalat väldanud meeleavaldusi tagasi Rumeenia valitsus.

Väidetavalt on Slovakkia luureteenistus aastail 2005-2006 operatsiooni «Gorilla» raames kuulanud pealt ja salvestanud riigiametnike ja ärimeeste kohtumisi.

Internetti on üles riputatud raport, mis kujutab endast väidetavalt antud operatsiooni kokkuvõtet ja on pannud nõiakatlana keema riigi poliitilised ringkonnad ja ärisektori.

Eriti halba valgusse jääb Gorilla faili põhjal riigi peamine paremtsentristlik partei, Slovakkia Demokraatlik ja Kristlik Liit (SDKU), mille liider Mikulas Dzurinda oli salvestuste tegemise ajal peaminister.

SDKU kujutab endast praeguse koalitsioonivalitsuse kandvat jõudu. Märtsikuistel parlamendivalimistel näib koalitsiooni ootavat lüüasaamine.

Gorilla fail ja võimalik valimiskaotus võivad aga osutuda kaikaks majandusreformide kodarates – ajal, mil euroalasse kuuluv Slovakkia üritab kärpida eelarvepuudujääki ja valmistub pistma rinda majanduslangusega.

Arvamusküsitlustes on SDKU populaarsus vaevalt 5 protsenti, vasakule kalduv Smer partei, kuhu kuulub endine peaminister Robert Fico, naudib aga enam kui 40-protsendilist poolehoidu, mis annaks neile kontrolli 150 liikmelise parlamendi üle.

Gorilla salvestuste ajal oli Fico opositsiooniliider. Failides mainitakse ka teda, kuid peamisteks põlualusteks on kujunenud Dzurinda ja praegune rahandusminister Ivan Miklos.

«Fico järgijad korruptsiooni pärast eriti ei muretse, SDKU pooldajate jaoks on see palju suurem probleem,» ütles Slovaki politoloog Grigori Meseznikov.

Dzurinda ja Miklos surusid 1990ndate lõpus läbi sügavad majandusreformid ning tegid Slovakkiast ühe Euroopa kiiremini kasvava riigi. Riigifirmade müügi protsessi kummitavad aga korruptsioonisüüdistused.

Kohaliku meedia väitel sisalduvad failis ühe Slovakkia suurima ettevõtte, varahaldus- ja kinnisvarafirma Penta juhtiva töötaja salvestused. Firma on nimetanud faili «kinnitamata, laimavaks ja solvavaks dokumendiks».

Penta pressiesindaja Martin Danko lisas: «Me lükkame tagasi väited, et meie esindajad pakkusid ebaseaduslikke stiimuleid. Failides sisalduvad faktid on ebatõesed.»

Kuigi faili sisu pole veel tervikuna kinnitatud, on siseminister Daniel Lipsic tunnistanud, et luureteenistus viis tõesti läbi pealtkuulamisoperatsiooni nimega Gorilla.

«Ma võin kinnitada, et aastail 2005-2006 registreeriti luuretegevuse käigus tõsised korruptsioonikahtlused teatud finantsettevõtte ja teiste isikute suhtes,» ütles ta Slovakkia meediale.

Kohalik ajakirjanik Tom Nicholson ütles, et talle anti see fail mitu aastat tagasi. Ta olevat andnud faili politseile, mis teostas hüpliku ja mannetu uurimise.

«Failist järeldub, et tegemist on aastaid kestnud korruptsiooniga kommunaalettevõtete erastamise ümber,» ütles Nicholson, kes kirjutab parasjagu antud teemal raamatut.

Penta on pöördunud kohtu poole palvega raamat ära keelata.

Slovakkia kitsas äri- ja poliiteliit on tihedalt läbipõimunud, mille tulemuseks on see, et alates iseseisvumisest (aastal 1993) on praktiliselt iga valitsust määrinud korruptsioonisüüdistused.

Transparency Internationali viimases korruptsiooniindeksis on Slovakkia 66. kohal – naabritest tunduvalt tagapool.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles