Streigid Brasiilia politseis seavad küsimärgi alla suurüritused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia politsei eriüksus
Brasiilia politsei eriüksus Foto: SCANPIX

Brasiilia buumiosariigi Bahia võimud on sel nädalal meeleheitlikult üritanud panna piiri politseinike streigile, mis on algavate karnevalipidustuste künnisel toonud kaasa mõrvalaine.

Neljapäeval väljusid sajad streikivad politseinikud osariigi pealinna Salvadori parlamendihoonest, mida nad protestiks enam kui nädala jooksul olid okupeerinud.

Olukord on tõstatanud kahtlused, kas Brasiilia on ikka sobiv koht 2014. aasta jalgpalli MMiks ja kaks aastat hiljem toimuvateks olümpiamängudeks.

«Kui heita pilk lähiajaloole, siis viimase 10 aasta jooksul on seda juhtunud juba kolm-neli korda,» ütles Rio de Janeiro akadeemilise Getulio Vargase sihtasutuse poliitanalüütik Matias Spektor. «Mil iganes politsei palgakõrgendust tahab, korraldavad nad streigi ja kasutavad mõnikord ka vägivalda.»

Politsei puudumine tänavatelt tõi kaasa vähemalt 150 mõrva, rõhutades probleeme avaliku korraga Brasiilia kiirelt arenevas kirdeosas.

Kirde-Brasiilia osariike nimetatakse vahel ka Brasiilia Hiinaks. Omal ajal oli see riigi kõige vaesem piirkond, kuid nüüd on sealsed osariigid tänu ehitustegevusele, põllumajanduse arengule ja teistele tööstusharudele kiiret majanduskasvu näinud.

Politsei streik algas jaanuari lõpus. Ligikaudu 20 protsenti Bahia politseinikest lahkusid töölt, nõudes kõrgemat palka.

President Dilma Rousseff oli sunnitud saatma Salvadori 3000 sõjaväelast, kuna maad võttis vägivald ning bandiidid röövisid busse ja kauplusi.

Protestide tõttu on presidendi Töölispartei ebamugavas olukorras, kuna erakonna juured on Brasiilia ametiühinguliikumises ning opositsioonis olles oli Töölispartei üheks streigiliikumiste eestvedajaks.

Rousseff pingutab, et streikijate suhtes karmi joont hoida, kuna kardetakse, et streikima võivad hakata ka Rio osariigi politseinikud.

Rio parlament kinnitas neljapäeval osariigi politseinike 13-protsendilise palgatõusu ja täiendava palgatõusu ka tulevaks aastaks, üritades streike ennetada.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles