Parimad küsimused tööintervjuul

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus.
Töövestlus. Foto: SCANPIX

Kõik, kes on kunagi käinud töövestlusel, teavad seda pausi: hetke, mil tööandja küsimused on lõppenud ning küsimuste esitamise kord on töösoovija käes.

Värbajate ja personalitöötajate sõnul on vestluseks ettevalmistumine väga oluline, kirjutab Forbes. Sa pead olema valmis, et pööre vestluses ei tabaks sind ootamatult ning ei tekiks piinlikku vaikust. Vastaval juhul jätad endast ükskõikse või abitu mulje. Samuti on halb, kui hakkad intervjueerijat lakkamatute küsimustega pommima, sest nii näid sihipäratu ja agressiivne.

See on hea võimalus näitamaks oma juhiomadusi ja seda, et võtad vestlusest aktiivselt osa. Parimad küsimused on suunatud ettevõttele, need ei käi sinu enda kohta. Nende põhituumaks on see, et kuidas saaksid ise panustada meeskonda või ettevõttesse.

Siin on viis kõige olulisemat küsimust, mida tööintervjuul küsida, et saaksid töö, mida ihaled.

1. Kuidas kirjeldaksite ideaalset kandidaati?

See küsimus laseb tööandjal sind antud ametikohal ette kujutada. Praktilisel kujul on see rollimäng, mille järel saad kohe härjal sarvist haarata ja mainida oma tugevusi, mis selle kirjelduse juures esile tulevad. Maini eelnevaid kogemusi ja töövõite, mis sind tema nägemusega seovad.

Samalaadsete küsimuste esitamine paljastab võtmeinformatsiooni. Näiteks küsi veel, et millised on kolm põhilist omadust, mida te töötajalt ootate. Jäta vastused meelde või pane kirja, et oma vastused formuleerida nii, nagu neile sobib. Muide, kirjutamine intervjuu ajal on hea nipp ka seepärast, et see hoiab käed tegevuses.

2. Kuidas see ametikoht teie nägemuse järgi teid toetab?

Intervjueerija hindab seda, et küsimus ei ole kandidaadi kohta. Oled selleks ajaks juba ilmselt ette loetlenud oma eelmised töökogemused ja hariduse. Selle asemel, et veelgi endast rääkida, vihjad nõnda, et teed tööandja elu kergemaks ning see asetab sind kohe kandidaatide seas nimekirja tippu.

3. Kuidas sobib see ametikoht ettevõtte pikaajaliste plaanidega?

Selle küsimusega suunad vestluse üldisele äristrateegiale ning seejärel on sobiv küsida eelmise töötaja lahkumise või ametikoha loomise kohta. Võid küsida ka antud positsiooni konkreetsete väljakutsete ja eesmärkide ning ettevõtte visiooni kohta.

4. Kuidas defineerite sel ametikohal «edukuse»?

See küsimus näitab soovi olla parim oma alal. Kuna paljudel ettevõtetel ei pruugi olla kindlat töötajate hindamissüsteemi, siis võid selle küsimusega intervjueerijat üllatada. Seega on hästi näha, millise ülemusega tegu on. Võtab ta ettevõttes aktiivselt osa või on pigem kõrvaltvaataja rollis? Saad jälgida, milline on töökultuur ja kuidas ettevõte toimib ning saad aimu, millise ülemusega on tegu.

5. Kas ma saan veel midagi teha, et saaksite minu kohta lisainfot?

Su eesmärgiks on teada saada, kuidas saad protsessi enda kasuks pöörata, kuid küsimus kõlab nõnda, et pakud abi. Mida rohkem saad teada selle kohta, kes langetab otsuseid, seda parem võimalus on sul luua häid kontakte ja teada saada, kellele saata lisainformatsiooni. Tööandjad soovivad palgata inimest, kes on entusiastlik ja huvitatud intervjuu tulemuse mõjutamisest.

Milline on palgamäär?

On loomulik, et oled huvitatud palgast. Palk ja puhkus on olulised teemad, sest tegemist on sinu elu ja karjääriga. Selle kohta küsimine nõuab julgust ja enesekindlust. Maini, et palk ei ole sinu ainus motivatsioon ning küsi, milline on palgaraadius.

Paljud eksperdid soovitavad palgasoovi esitamisega viivitada, et sulle jääks võimalus kaubelda. Kõige parem on palgast rääkida alles siis, kui tööpakkumine on juba laual. Kui tood palga liiga vara jutuks, näitab see, et raha on ainus, millest tegelikult huvitatud oled. Kui nad toovad ise kohe palga jutuks, siis näitab see, et oled neile silma jäänud ning siin on võimalus kaubelda. Kauplemine tõestab, et võtad asja tõsiselt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles