Veemonopolid võivad minna konkurentsiameti kontrolli alla

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka vee hind on riiklikult reguleeritud.
Ka vee hind on riiklikult reguleeritud. Foto: Peeter Langovits

Omanike keskliidu korraldatud vee hinnakontrolli ümarlaual avaldasid Ministeeriumid, Eesti Vee-ettevõtete Liit ning Tallinna linn toetust keskliidu nõudele anda monopolide hinnakontroll konkurentsiameti pädevusse. 


Eesti Omanike Keskliidu, keskkonna- ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, konkurentsiameti, Eesti Vee-ettevõtete Liidu, advokaadibüroo Glimstedt ning Tallinna linna esindajad jõudsid ühise arusaamani, et vee piirhinda peaks kooskõlastama sõltumatu järelevalveorgan.

Omanike keskliidu teatel ollakse jõudnud olukorda, kus keskkonnaministeeriumis käib vee monopolide kontrolli alla võtva eelnõu ettevalmistamine. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on avaldanud ideele toetust ja konkurentsiamet on valmis valdkonda oma kontrolli alla võtma.

Omanike Keskliidu hinnangul tuleb tarbijate huvide tasakaalustatud kaitseks seada monopolidele ühtsed mängureeglid. Seadusemuudatus toob kaasa selle, et monopoolses seisus olevad vee-ettevõtted peaksid oma hinnad kooskõlastama Konkurentsiametiga.

Analoogne regulatsioon kehtib praegu ka maagaasi- ja kaugkütte valdkonnas, kus hinnad on määratud kulude ja põhjendatud tulukusega.

Omanike keskliidu hinnangul on ühisveevärgi- ja kanalisatsiooni seadusesse praegu sisse kodeeritud selge huvide konflikt. Enamik vee-ettevõtteid on täielikult või osaliselt munitsipaalomandis ja hinnad kooskõlastab kohalik volikogu, st vee-ettevõtte omaniku esindaja. Samas ootab omanik võimalikult suurt tulu.

Kontrollmehhanismi puudumine on liidu teatel tekitanud seisu, kus Tallinna Vee puhasrentaablus on üle 30 protsendi, mis on monopoolse ettevõtte puhul väga ebatavaline ning hälbib Euroopa Liidu keskmisest näitajast väga tugevalt.

Seaduse jõustumisel peab konkurentsiameti täpsem analüüs selgitama, millised on Tallinna Vee põhjendatud sisendkulud ja tulevased investeerimiskohustused ning millistest tegevustest on teenitud tulud.

Kui tulud on teenitud peaasjalikult üle 30-protsendilise käibemarginaaliga vee- ja heitveeteenuste müügist, on omanike keskliidu teatel selge, et vee-ja heitveeteenuse pakkumise marginaal peab langema ning sellega seoses langeks ka vee hind ja pidurduks tulevane hinnatõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles