Karp hoiab kaitsevahendi turvalise

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstigümnaasiumi noored hakkavad neid värvilisi kondoomikarpe veel omapärasemaks disainima, et tekiks kindel tahtmine selline mahuti endale soetada ja seda ka kasutada. Pildil õpilasfirma 4Safe liikmed Andrea Engelbrecht (vasakult), Kärt Sitska, Siim Meho, Ailika Aben, René Leppin ja Ereli Säde.
Kunstigümnaasiumi noored hakkavad neid värvilisi kondoomikarpe veel omapärasemaks disainima, et tekiks kindel tahtmine selline mahuti endale soetada ja seda ka kasutada. Pildil õpilasfirma 4Safe liikmed Andrea Engelbrecht (vasakult), Kärt Sitska, Siim Meho, Ailika Aben, René Leppin ja Ereli Säde. Foto: Margus Ansu

Pea iga noor teab, et kui kondoomi rahakotis või taskus kanda, võib see viga saada. Kui mugavamat kohta aga pole, siis kannatab turvalisus. Õpilasfirma 4Safe noored on nüüd müügile toonud alternatiivi – kondoomikarbi.

Seesuguseid tooteid on müügil tegelikult ka praegu, näiteks võtmehoidjatena, aga valik on väga väike.

Kunstigümnaasiumi kuuest õpilasest koosneva firma juht Ereli Säde rääkis, et nende eesmärkidega sobivaid karpe leida oli ülimalt keeruline. Kui leiti sellised, mida vaja, siis ei tahetud neid tootjariigist Eestisse transportida. Sealt, kust oleks saadetud, aga ei leitud selliseid, mis oleks meeldinud.

Noored kaalusid ka varianti, et lasta spetsiaalsed karbid kodumaal valmistada, kuid siin oleks see üle mõistuse kalliks läinud.

Karbid disainitakse

Lõpuks leiti sobivad karbid USAst ning veebruari alguses saabusid 126 pisikest plastkonteinerit Tartusse.

Nelja värvi karpidest on juba umbes pooled ära müüdud, osa eelmisel nädalavahetusel Tallinnas õpilasfirmade laadal, paljud on aga läinud ka koolikaaslastele, sõpradele ja tuttavatele sõbrapäeva- ja muidu kinkideks.

Firmas tootmisspetsialisti kohuseid täitva Andrea Engel-brechti sõnul on neil plaanis karbid ka isikupäraselt kaunistada ja disainida, et need noortele meeldiks. Naistele on mõeldud näiteks sätendavate kivikestega, meeste omad on tagasihoidlikumad.

Lõplik toode, mille saab endale osta 3,50 euro eest, sisaldab ka koostööpartneri One kahte kondoomi. Müüma hakatakse neid peamiselt suulise reklaami toel ning käest kätte, aga infot saab ka Facebookist ja valmimas on koduleht.

Mis rahasse puutub, siis algfinantseeringu said noored laenuna oma juhendajalt, majandusõpetajalt Karmo Kurvitsalt. Õpetaja rääkis, et ta ei teinud seda muidugi mitte mustalt, althõlma ja kasusaamiseks, vaid laste harimise nimel.

Noortele koostati täpne laenuleping ja tagasimaksegraafik, et nad õpilasfirmat tehes puutuksid kokku ka äriajamise selle küljega ning tulevikus oleks samalaadne asjaajamine pangaga juba lihtsam ja tuttavam.

Mõttega äri

Finantsspetsialist René Leppin rääkis, et idee ise tuli tegelikult sellest, et meie riigis on noorte HIVga nakatumine väga tõsine probleem. «Mõtlesime, et võiks midagi eesti rahva heaks teha,» ütles Leppin.
Selle mõtte ja noorte suguhaigustesse nakatumise võimaluse vähendamise eest sai 4Safe õpilasfirmade laadalt ka sotsiaalselt vastutustundliku ettevõtte eripreemia.

Noored saavad lisateadmisi ja nõu ka Eesti Energia loodud programmist Entrum, mille eesmärk on meelitada kooliõpilasi ettevõtlikkuse radadele ning seal püsimiseks innustust ja abi jagada.

Entrum
• Eesti Energia pikaajaline ettevõtlikkuse arenguprogramm, mis sellel õppeaastal keskendub Lõuna-Eesti noortele.
•    Tänavu osaleb programmis 173 noort, kes on loonud 93 projekti.
•    Annab noortele esmase kogemuse ettevõtlusest: tipptegijate õpetussõnad, koolitajate näpunäited ja väärtuslikud kontaktid.
•    Aitab noortel välja töötada ja algatada isikliku ettevõtlikkuse projekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles