Üks küsimus: keda tuleb koondamisel säästa?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tarbija24 vahendab nii töötajate kui tööandjate küsimusi, millele vastab tööinspektsiooni jurist. Seekord küsib töötaja, keda töötajaist peaks tööandja koondamise vajaduse tekkimisel tööle jäämisel eelistama.


Küsimus:

Tööandja on kavandanud kahe töötaja koondamise seoses töömahu vähenemisega. Milliseid kriteeriumeid ja seadusandluse sätteid peab tööandja arvestama, kes töötajatest omab eelisõigust tööle jäämisel?

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Ann Tiitson :

Töölepingu seadus on sätestatud töölepingu erakorraline ülesütlemine tööandja poolt majanduslikel põhjustel. Selle kohaselt võib töömahu vähenemine tuua kaasa olukorra, kus töösuhte jätkamine kokkulepitud tingimustel muutub võimatuks ning tööandja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda seoses koondamisega.

Kuni 01.07.2009 kehtinud töölepingu seaduses oli sätestatud, keda töötajatest eelistada tööle jäämisel koondamise korral võrdsete tööalaste näitajate olemasolul. Eelistatud tuli töötajaid, kes olid tööandja süül saanud kutsehaiguse või töövigastuse, kes olid kauem töötanud tööandja juures, kellel olid ülalpeetavad, kes täiendasid oma kutseoskuseid ja teadmisi.

Praegu kehtiv töölepinguseadus selliseid kriteeriume ei sätesta. Seega on tööandja üsna vaba hindama, keda ta töötajatest võrdsete töönäitajate puhul eelistab tööle jätmisel.

Igal juhul peab tööandja aga arvestama, et töölepingu ülesütlemisel koondamise tõttu ( välja arvatud tööandja pankroti väljakuulutamisel või tööandja tegevuse lõppemisel) on tööle jäämise eelisõigus töötajate esindajal ja töötajal, kes kasvatab alla kolme aasta vanust last.

Kui tööandjal tekib vajadus koondada ja ta on teinud kindlaks koondatavate arvu, kelle hulgas on alla kolmeaastast last kasvatavaid töötajaid või töötajate esindajad, peab tööandja koondatavate töötajate hulgast jätma eelisjärjekorras kõrvale väikelast kasvatavad vanemad ja töötajate esindajad.

Teisti öeldes, väikelast kasvatavat vanemat ja töötajate esindajat ei saa tööandja võrrelda teiste töötajatega. Seejärel, kui väikelapse vanemad või töötajate esindaja on eelisõigusena koondatavate töötajate hulgast välja arvatud, saab tööandja allesjäänute ringist valida koondatavad.

Koondatavate ringi määratlemisel võetakse aluseks ettevõtte asjakohane üksus, sarnane tööülesannete ring või töötajate kategooria. Teisiti öeldes, tegemist peab olema nö võrreldavate töötajatega.

Töötajate esindajateks on töötajate poolt valitud töökeskkonnavolinikud, töökeskkonnanõukogu liikmed ja usaldusisikud. Enne töölepingu ülesütlemist töötajate esindajaga peab tööandja küsima töötajat esindama valinud töötajatelt või ametiühingult arvamust töölepingu ülesütlemise kohta njing mõistlikul määral saadud arvamusega arvestama.

Silmas tuleb silmas pidada, et tööandjal on keelatud töölepingut üles öelda koondamise tõttu rasedaga või naisega, kellel on õigus saada rasedus- ja sünnituspuhkust või isikuga, kes kasutab lapsehoolduspuhkust või lapsendaja puhkust.

Kõik see ei kehti aga tööandja tegevuse lõppemisel, tööandja pankroti väljakuulutamisel, kui tööandja tegevus lõpeb ning pankrotimenetluse lõpetamisel raugemise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles