Ateena uuskodutud

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutu mees Kreeka parlamendi ees.
Kodutu mees Kreeka parlamendi ees. Foto: AFP/AP/Reuters/Scanpix

Paljude Ateena elanike hinges lisandus süütamistest tulenev viha hirmu ja kartusega, et avalik kord pealinnas kukub kokku.

Kuigi politsei arestib pärast vägivaldseid proteste rutiinselt tosinaid korrarikkujaid, jõuab kohtu ette või saab karistada vaid käputäis – peamiselt seetõttu, et tõendeid napib.
Kuigi politsei arestib pärast vägivaldseid proteste rutiinselt tosinaid korrarikkujaid, jõuab kohtu ette või saab karistada vaid käputäis – peamiselt seetõttu, et tõendeid napib.
 
Angelos, kes juhatab ühe välismaale elama siirdunud kreeklase riidepoodi, mis märulite käigus kahjustada sai, ütles, et selle nädala rünnakute taga olid kriminaalsed rühmitused, mitte vasakäärmuslased.
 
«Maskides mehed nõudsid äridelt raha, ähvardades need vastasel korral põlema panna,» ütles ta.
 
«Meil olid akendel ja uksel trellid ees, nii et meid ei rüüstatud, aga suits ja tahm rikkusid ära praktiliselt kogu väljapandud kauba,» ütles ta. «Mu boss on valmis poe kinni panema.»
 
Viimased välismaiste võlausaldajatega kokkulepitud kasinusmeetmed lükkavad Kreeka kuuendasse langusaastasse, mis kärbib veelgi ostujõudu ja toob kaasa uue äride sulgemise laine.
 
Ateena keskklass on hakanud kaaluma pealinnast lahkumist, kuna olukord halveneb ja paranemist ei paista kusagilt.
 
Pered, kel on alles kodud külades või saartel, kus elu on palju odavam, on hakanud pärast pealinnas elatud aastakümneid maale tagasi pöörduma, otsides rahu ja vaikust.
 
«Mis mõtet on siia jääda, kui raha pole, et väljas käia ja linna nautida. Ja kui turvaline ka pole enam,» ütles Anthimos, kes läinud aasta lõpus riigitöölt varajasele pensionile siirdus.
 
Copyright The Financial Times Limited 2012
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles