Sampo: leiame igale laenukliendile sobiva lahenduse

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sampo panga logo.
Sampo panga logo. Foto: Sampo

Sampo panga personaal- ja jaepanganduse direktori Tõnu Vanajuure sõnul käituvad nii laenajad kui laenuandjad praegu varasemast ettevaatlikumalt, kuid laenutegevus jätkub ja panga abiga leitakse nii vanadele kui uutele klientidele sobivaim lahendus.


Vanajuur lisas, et alanev Euribor, mis Sampo Panga hinnangul jätkab sama suunda ka 2009. aastal, toob tõhusat leevendust laenuvõtjate maksekoormusele, aidates omakorda balansseerida vähenevaid tulusid, mis on reaalne kokkuhoid pere eelarves.

«On sügavalt ekslik arvata, et panga eesmärk on inimese või ettevõtte laenutagatiste realiseerimine, ka probleemide korral on esmaseks märksõnaks õigeaegne ja konstruktiivne suhtlemine,» lausus Vanajuur.

Sampo Pangal on tervikuna 16 000 kodulaenajat. Panga klientidest on täna sügavamad maksehäired 198 perel või kodulaenu võtjal. Nendega tegeleb pank pidevalt ja süsteemselt.

«Kui perel on ees raskemad ajad, siis on äärmiselt oluline koostöös panga nõustajaga arutada tekkinud olukorda. Oma tuleviku sissetulekutele tuleb emotsioonideta otsa vaadata ning koostada järgnevaks perioodiks adekvaatne ning tulemuslik eelarve - selleks on panga nõustajad parimad abimehed,» selgitas Vanajuur.

Väga oluline on seejuures hinnata tervikuna ka tarbimislaenude või liisingu kuumaksete koormust ning need koos panga abiga restruktureerida. See vähendab oluliselt kliendi maksekoormust. Lisaks sellele pakub pank laenu põhiosas maksepuhkust, mis aitab klienti ajutise tööpuuduse ajal. Põhiosa maksepuhkuse praktikas on liikuda edasi kuue kuu sammuga. Äärmise vahendina rakendab pank kuni 6 kuu pikkust intressipuhkust.

Esmajoones soovitab Sampo üle vaadata olemasolevad kulutused ja tarbimisharjumused. Kui sealt leevendust ei leia, siis tasub tõsiselt otsida lahendusi mõnest olemasolevast kohustusest vabanemiseks või maksekoormuse vähendamiseks. Ei ole harvad juhused, kui nö headel aegadel on liisitud keskmisest kallim auto või on peres rohkem kui üks auto. Ühe võimaliku alternatiivina tuleb kõne alla ka väiksema elamispinna soetamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles