Raskustest saab kiiremini üle probleemi tunnistav ja osavõtlik klient

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Swedbanki kogemuste põhjal tulevad makseraskustest kiiremini välja võimalikke probleeme ennetavad ja neid tunnistavad kliendid, kes teevad pangaga koostööd ja on valmis muutma oma tarbimisharjumusi.


Panga eraisikute finantseerimise divisjoni juht Aet Altroff rääkis tänasel pressikonverentsil, et probleemide tekkides tuleks pangaga kohe ühendust võtta ja veel parem, kui ennetavalt - näiteks kui inimene on kätte saanud koondamisteate ja näeb ette, et ei suuda varsti laenu maksta.

«Mida puhtama seisuga panka tullakse, seda parem,» märkis Altroff. Sel juhub saab varakult lahendusi otsima hakata ja kliendi makseajalugu jääb rikkumata, mis on oluline ka marginaali puhul. Näiteks maksepuhkuse vormistamisel on senise laitmatu makseajalooga klientidel Altroffi kinnitusel lisanduv marginaal minimaalne.

Sõltuvalt raskuste tõsidusest ja tõenäolisest pikkusest pakub pank Altroffi sõnul kas 2 kuni 6 kuu pikkust maksepuhkust ajutiseks maksekoormuse leevendamiseks või laenulepingu pikendamist kuumakse vähendamiseks.

Laenulepingu pikendamine võib tulla kõne alla näiteks siis, kui inimesel on töökoht ja senine palk säilinud, kuid vähenenud või kadunud on näiteks müügiboonused või muud lisatasud, mis vähendab tema igakuist maksevõimet.

Maksepuhkusest rääkides rõhutas Altroff, et see on lühiajaline ja ajutine lahendus makseraskustele. Maksepuhkusest on tema sõnul seni abi olnud umbes kahel kolmandikul juhtudest, mis tähendab, et klient on siis suutnud jätkata lepingukohaste laenumaksete tasumist.

Ülejäänud juhtudel osutusid raskused pikemaajaliseks. Altroff tõi näite, et inimesed pole soovinud kohe oma vara müüa, jäädes ootama kinnisvarahindade tõusu, kuid hindade langedes on kaotatud nii aega kui raha.



«Aitame kohustusi ajas edasi lükata, aga ega need kohustused ära ei kao,» nentis Altroff. Maksepuhkuse tingimuste ja võimaliku pikendamise juures mängib tema sõnul aga suurimat rolli kliendi maksekäitumine ja senine koostöö pangaga.


Sundmüük kui äärmuslik meede

Kui selgub, et võetud kohustus ei ole ka pikemas perspektiivis jõukohane, võib olla õigeks lahenduseks eluaseme väljavahetamine väiksema/odavama vastu. Altroffi sõnul on klientide huvi kinnisvara vahetamise vastu kasvanud.

Kui ajakirjanduses on olnud palju juttu sundmüükidest, siis Altroff kinnitas, et selleni jõuab asi siiski väga väga harva. Reeglina on tema sõnul tegemist juhtumitega, kus klient ei ilmuta oma võla vastu huvi hoolimata korduvatest meeldetuletustest või ei ole probleemile lahendust leidnud.

Altroffi sõnul on ka juhtumeid, kus klient vahetab lausa telefoninumbri ja sõidab välismaale ära ning temaga pole võimalik ühendust võtta.

Panga kogemuse põhjal tulevad raskustest kiiremini välja kliendid, kes teevad pangaga koostööd, tunnistavad endale kiiresti olukorra tõsidust, on lahenduse otsimisel aktiivsed ja ratsionaalsed, on valmis tarbimisharjumusi muutma, nõustuvad vajadusel ajutiselt madalama palgaga tööga või otsivad lisatööd ning ei võta kiirlaene ja hoiavad seeläbi probleemi ulatuse kasvu kontrolli all.

Altroffi sõnul oli mõni aeg tagasi veel rohkem neid, kes eelistasid raskuste tekkimisel võlgu olla, kuid polnud nõus senisest madalama palgaga tööle minema. Nüüd on see olukord tema kinnitusel muutumas. Samuti on oluline, et vajadusel vähendataks näiteks autode arvu peres või vahetataks auto ökonoomsema vastu.

Altroff tõi näite, et kui panka tuleb maksepuhkuse sooviga klient, kellel on lisaks eluasemelaenule ka luksusmaasturi liising, siis enne palutakse tal auto soodsama vastu vahetada. Selleks, et klient saaks oma kalli auto liisingut edasi maksta, talle kodulaenu maksepuhkust ei anta, kinnitas Altroff.

Kui probleemide lahendamiseks on aga otsustatud kinnisvara müüa, et seda näiteks väiksema elamispinna vastu vahetada, kuid müük ei õnnestu, on Altroffi sõnul mõistlik see ajutiselt välja üürida.

Mustadeks päevadeks ja raskuste vältimiseks soovitas Altroff varuks hoida umbes kolme kuu elamise raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles