Eluasemelaenude intressimarginaalid tõusid jaanuaris kolmandat kuud järjest

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kodulaenu reklaam.
Pildil kodulaenu reklaam. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eluasemelaenude intressimarginaalid tõusid jaanuaris kolmandat kuud järjest ja jõudsid jaanuari lõpuks 1,9 protsendini, teatas keskpank. 

Pingete leevenedes rahaturgudel alanes kuue kuu EURIBOR jaanuaris tervelt 0,2 protsendipunkti võrra. Seetõttu eluasemelaenude keskmine intressimäär ei muutunud ning püsis 3,4 protsendi tasemel.
Laenu võtsid majapidamised jaanuaris tagasihoidlikumalt kui möödunud aastal. Eelkõige vähenes tarbimislaenude maht, nende käive oli jaanuaris ligi viiendiku võrra väiksem kui möödunud aastal.

Eluasemelaenude käive kasvas jaanuaris aasta võrdluses 19 protsenti. Eluasemelaenude käibe kasv on osaliselt tingitud madalast võrdlusbaasist 2011. aasta alguses, kuna 2010. aasta lõpukuudel soetati rohkem kinnisvara euro tuleku tõttu.

Laenuportfelli kvaliteet paranes küll märkimisväärselt 2011. aasta detsembris, kuid jaanuaris olulisi muutusi ei toimunud. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude osakaal reaalsektori laenudes püsis 4,8 protsendi tasemel.

Majapidamiste hoiused kasvasid jaanuaris 22 miljoni euro võrra. Võrrelduna aastataguse ajaga olid majapidamiste hoiused 10 protsenti suuremad, ulatudes 4,3 miljardi euroni. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles