Kitsikus sundis maakonda abielude sõlmimiseks mõisadega lepinguid tegema

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmse mõisa peahoone.
Palmse mõisa peahoone. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Ruuminappus maavalitsusehoones sundis Lääne-Viru maavanemat sõlmima lepinguid Palmse ja Sagadi mõisa omanikega, et seal saaks suviti abielusid registreerida.

Lääne-Viru maavalitsuse pressiesindaja Hilje Pakkaneni sõnul ei mahuta Rakveres asuv maavalituse hoone ruumid eriti palju pulmakülalisi ja seetõttu otsustas maavalitus sõlmida mõisaomanikega vastava lepingu.

«Meie suurde koosoleku saali mahub 40 kuni 50 inimest, kui seal on lauad sees. Suvel, kui lauad välja viime, siis 80,» kirjeldas ta ruuminappust.

Eile sõlmiski Lääne-Viru maavanem Urmas Tamm lepingud Virumaa Muuseumid juhataja ja RMK Sagadi metsakeskusega, kes lubavad sel aastal seitsmel päeval oma valdustes abielusid registreerida.

Lääne-Virumaa perekonnaseisuametnik sõlmib sel aastal Palmse mõisas abielusid 20. juuni, 25. juulil, 8. augustil ja 9. septembril ning Sagadi mõisas 11. juulil, 22. augustil ja 9. septembril.

Lepinguga kohustusid mõisad andma oma ruumid ja tagama töötingimused eelnevalt kokkulepitud ajal abielude sõlmimiseks.

Maavalitsuse perekonnatoimingute juhtivspetsialist Anneli Riimi sõnul tuleb abielluda soovijatel oma asjaajamist alustada vaatamata hilisemale registreerimiskohale ikkagi maavalitsusest, kuna abielu sõlmimise aegu jagab maavalitsus.

Mõisas abiellumisel lisandub ruumi kasutamise tasu, mis tuleb maksta enne abielu sõlmimist mõisale. Kui raha ei ole enne abielu sõlmimist mõisa kasutamise eest mõisa arveldusarvele laekunud (seda kontrollib mõisa esindaja), võib mõis keelduda ruumi kasutada andmisest ning abielu sõlmimine soovitud kuupäeval ei ole võimalik.

Sagadi mõis pakub abielude registreerimiseks kuni sada inimest mahutava härrastemaja saali koos palkoniga ning 40 inimest mahutava maalide saali koos külalistetoaga. Suuremas ruumis maksab abielu sõlmimine 1500 krooni ja väiksemas 1300 krooni, mõlemale summale lisandub käibemaks.

Virumaa Muuseumite hinnakirja kohaselt tuleb Palmse mõisas abiellujatel maksta 1000 krooni, kui pulmaseltskond on kuni 20 inimest suur. Iga järgneva külalise eest tuleb tasuda 30 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles