Spordiklubides treenereid napib – raske algus ja väike palk

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palk
Palk Foto: Toomas Huik

Täna ütles poliitikust olümpiavõitja Erki Nool Kuku raadiole, et kui sportivad noored saaksid spordibaase tasuta kasutada, aitaks see treenerite palku tõsta ning see motiveeriks noori inimesi ka treeneriametit valima. Tarbija24 uuris, kui kõrged on spordibaaside hinnad ja kuivõrd lihtne on treenerina alustada.

Spordiklubide juhid leiavad, et muutusi on vaja: praeguse süsteemiga ei tule enam noori treenereid. Pearahast ja õppemaksust ei jätku treeneritele hea palga maksmiseks.

Nõmme spordiklubi juhataja Juhan Anupõllu sõnul läheb umbes veerand pearahast omavalitsusele tagasi – baasi kasutamise eest.

45 aastat treenerina tegutsenud mees leiab, et olukord on halb: jäänud on vaid Anupõllu generatsioon treenereid. Uue treeneri palk on nadi. «350 eurot maksudega – sellest ei ela ju ära.»

Tartu Spordiseltsi Kalev direktor Raido Mägi tõi välja erinevuse õpetajate ja treenerite palkamisel: «Uuel treeneril on väga raske alustada – tal pole nime, ta peab hakkama endale rühma komplekteerima,» sõnas Mägi. Õpetajatel on treeneritega võrreldes Mägi sõnul seetõttu eelis: noorele õpetajale antakse klass. Treener peab ise vaeva nägema. Samuti on õpetajate palgasüsteem parem. Mägi sõnul sõltub uue treeneri palk sellest, kuidas kujuneb treeneril õpilaste leidmine.

Samas leiab ta, et Erki Noole pakutud lahendust tuleb ka üle vaadata: tennisemängijaid saab korraga tennisesaalis juhendada kahte, korvpallis aga mitmeid kordi rohkem. Sellisel juhul tuleb üle vaadata, kuidas treeneritele raha maksta.

Spordiklubide maksumused:

Spordiklubi Marcus võtab õppemaksu vastavalt vanusele: esimese kuni neljanda klassi poistele 15 eurot ja A-klassi poistele 32 eurot kuus. Spordiklubi annab majanduslikult vähekindlustatud perede lastele võimaluse taotleda avalduse alusel liikmemaksu vähendamist kuni 100 protsendi ulatuses.

Tartu spordiseltsi Kalev õppemaksud algavad viiest eurost (male) kuni 25 euroni (iluvõimlemine). Sulgpalli, võrkpalli, lauatennise, suusatamise ja korvpalli õppemaksud on 10-15 eurot.

Nõmme spordiklubis tegutseva kergejõustikuklubi õppemaks on 30 eurot kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles