Pandimajadesse jõuab senisest rohkem kulda ja tööriistu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tänaval asuva osaühingu Viljandi Pant müüja Raidi Palu ütles, et kuld- ja muid väärisesemeid toovad panti kõige rohkem vanemad inimesed.
Tartu tänaval asuva osaühingu Viljandi Pant müüja Raidi Palu ütles, et kuld- ja muid väärisesemeid toovad panti kõige rohkem vanemad inimesed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi pandimajade käive pole majanduslanguse mõjul eriti kasvanud, aga senisest rohkem jõuab sinna kuldehteid ja tööriistu.


Tartu tänaval asuva osaühingu Viljandi Pant müüja Raidi Palu tähelepanekut mööda on viimasel ajal panti toodud kuldesemeid, kuid järjest enam on ka ehitustööriistade pakkujaid.



Iga tööriista vastu ei võeta. «Nõuame dokumente ja veendume, et asjad pole mõnelt ehitusplatsilt varastatud,» lausus Palu.



Osaühingu Mulgi Pant juhataja Merike Makku hinnangul pole tänavu esemete toojaid eriti lisandunud. «Kardan, et veebruaris-märtsis võib hädalisi rohkem tulla,» nentis ta.



Viljandi Pant on juhataja Aire Reimuse sõnutsi siiski uusi kliente juurde saanud. «Tean inimesi, kes saadud raha eest ostavad pileti, et mõnda välisriiki tööle asuda. Üldjuhul tahavad nad ka pikaajalist lepingut, et pärast naasmist panditud ese välja osta.»



Merike Makku tähelepanekute järgi on asju hakatud pandist välja ostma isegi sagedamini kui varem. «Tundub, et oma varast hoitakse rohkem kinni — pikendatakse tähtaega ja käiakse vaheprotsente maksmas.»



Juhataja sõnutsi tuuakse panti palju telereid, DVD-mängijaid ja mobiiltelefone.


«Poodides on suured elektroonika allahindlused, seetõttu oleme sunnitud meiegi neid odavamalt sisse võtma,» selgitas ta.



Kümme aastat pandimaja pidanud Merike Makku ütles, et kui algusaastatel üritati palju varastatud kraami pakkuda, siis nüüd juhtub seda harva. «Teeme politseinikega tihedat koostööd ja kahtluse puhul kutsume nad kohale. Eelmisel aastal oli kaks-kolm juhtumit, kui politsei leidis siit varastatud asja.»



Aire Reimus kõneles, et näpatud esemeid tuuakse järjest vähem, sest pandimaja on kohustatud iga kliendi andmeid kontrollima. «Teeme isikut tõendavast dokumendist koopia, küsime kutse- või tegevusala, elukohta ja telefoninumbrit,» loetles Reimus. «See peletab vargad pandimajast eemale.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles