Demjanov kutsub avaldama toetust Põhjala kokkade toidumanifestile

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Demjanov.
Dmitri Demjanov. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Möödunud aasta lõpust on Eesti Kulinaaria Instituut kogunud toetusallkirju uuele Põhjala köögi manifestile, mis avab Põhjamaade köögi edulugu – trendi, mis tänaseks on muutunud iseseisvaks Põhjala köögiks ja mille osaks on ka uus Eesti köök.


Praeguseks on manifesti põhimõtetele oma toetust avaldanud 130 Eesti kokka ning toiduentusiasti.

Ühtlasi on manifestile oma heakskiidu andnud põllumeeste esindajad, mahetootjad, ajakirjanikud, kultuuritegelased, mitmed erialaliidud ja õppeasutused.

Manifesti allkirjade kogumisel on Eesti Kulinaaria Instituudi eesmärgiks avalikult tunnustada Põhjamaade pingutusi piirkonnale ainuomase köögi arendamisel ja propageerimisel. «Tahame nii Põhjala riikidele kui ülejäänud gastronoomiamaailmale teada anda, et Eesti köögil ja toidul on Põhjamaadega ühine ajalugu, traditsioonid, tooraine, maitsete palett kui ka tulevik,» sõnas Demjanov.

Ta lisas, et ühine identiteet aitab meil silma paista nii rahvusvahelisel tasemel kui arendada kohalikke, meile loomuomaseid maitseid Eestis. Manifesti sisuga kursis olles saavad nii tarbija kui tegija teada, et tegutsevad ühiste eesmärkide ja väärtuste nimel.

Eesti Kulinaaria Instituut kutsub üles manifestiga tutvuma ja andma oma toetava allkirja nii toiduentusiaste, üksikisikuid kui erinevaid organisatsioone – kõiki, kes jagavad samu väärtusi ja püüavad oma tegevuses neist juhinduda.

Uue Põhjala köögi manifest võeti vastu 2004. aastal toimunud Põhjamaade kokkade sümpoosionil ning järgmisel aastal seadis selle täitmise eesmärgiks Põhjamaade Ministrite Nõukogu. Tänaseks on manifestist Põhjamaades kujunenud omalaadne kohaliku toidu ja Põhjala köögi ühiste väärtuste piibel.

Sellest on välja kasvanud väike- ja suurtootjaid, talunikke, jahi- ja kalamehi, kokki, õpetajaid, poliitikuid, ajakirjanikke ja toidublogijaid ühendav võrgustik. Manifestiga teadvustati ja loodi ühtne arusaam Põhjamaade toidu tootmise ja käitlemise eetikast ning väärtustest, mis seonduvad sõnadega toit ja köök.

Manifestiga saab tutvuda siin: http://www.kulinaaria.ee/files/Manifest.pdf
Oma toetusallkirja saab anda siin: http://www.kulinaaria.ee/eesti-kook/manifest
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles