Kui kallis lõbu on lapsevanemaks saamine?

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas ka tegelikult on lapse kasvatamine sedavõrd kallis lõbu, et enne tuleb aastaid raha koguda? Mida ja kui palju üks beebi õigupoolest vajab? Swedbanki eraisikute teabekeskus juhataja Anne Sägi heidab pilgu peamistele kulutustele lapse esimesel eluaastal ja annab nõu, kuidas kokku hoida.


Kulud raseduse ajal

Beebiootel naine vajab reeglina vähemalt mõnd riide-eset selleks ajaks, kui vanad teksad enam kuidagi jalga ei lähe. Reeglina ei pääse ka uut pesu, vähemalt rinnahoidjaid soetamata.

Rasedate rõivad ja pesuesemed on aga üsna kallid, sest müüjad on ära taibanud - tegu on kaubaga, ilma milleta ei saa. Õnneks saab neid reeglina väga vähe kantud riideid soetada ka kasutatuna nii internetifoorumitest kui kasutatud rõivaste kauplustest.

Raseduse jälgimine ja sünnitamine on Eesti riigis siiski tasuta ja ka need naised, kel haigekassa kindlustust muidu pole, saavad alates 12. rasedusnädalast kindlustatud riigi poolt. Küll aga pakutakse Eestis mitmeid täiendavaid meditsiiniteenuseid-uuringuid, mis on tasulised, aga paljude beebiootajate meelest südamerahuks siiski vajalikud või lihtsalt toredad.

Kes siis ei tahaks suuremat kindlust, et lapsel pärilikke tõbesid pole? Samuti on ju ütlemata äge kõhubeebit ruumilises ultrahelis vaadata või ultraheli DVD-plaadile salvestada. Paljud haiglad küsivad lisaraha ka ultrahelipiltide väljaprintimise eest.

Enamik arste soovitab rasedal naisel tarbida spetsiaalseid vitamiine või vähemalt foolhapet, mis aitab kaasa raseduse probleemitule kulgemisele ja terve lapse sünnile. Ka soovib esimese lapse vanemateks saav paar sageli käia perekooli loengutes ning lapseootel naisele soovitatakse mõõdukat füüsilist aktiivsust ehk beebiootajate trenne.

Sünnitusmajja minnes kasseeritakse raha selle eest, kui pere soovib uue ilmakodanikuga perepalatis tutvuda. Ka on võimalik tasu eest broneerida sünnitajale ämmaemand (mõnes haiglas ka arst), kes tegeleb ainult selle konkreetse sünnitajaga. Lisaks on suuremates linnades muidugi võimalik nii rasedust jälgida kui sünnitada raha eest ka erahaiglates, kus reeglina vähe sünnitajaid.

Beebiootaja vajaduste ABC

Ese või teenus, hind

  • Kaks paari pikki pükse rasedale uuena ca 40-70 EUR, kasutatult alates 10 EUR
  • Üks seelik rasedale uuena alates 32 EUR, kasutatult alates 10 EUR
  • Raseda jope või mantel uuena alates 50 EUR, kasutatult alates 20 EUR
  • Neli särki rasedale 1 tk uuena alates 20 EUR, kasutatult alates 5 EUR
  • Kaks pesupaari (püksikud ja rinnahoidjad) rasedale uuena 30-50 EUR
  • Ühed sukkpüksid rasedale uuena 15-25 EUR
  • Beebiootaja vitamiinid 1 pakk 20-25 EUR
  • Ultrahelipilt oleneb haiglast, enamasti ca 6,40 EUR, osades haiglates tasuta
  • Rasedusarmide ennetamise kreem 20-30 EUR
  • Rasedate vesiaeroobika või võimlemine oleneb kohast, alates 3,20 kord kuni ca 10 EUR kord
  • Perekooli loengud oleneb haiglast, nt Ida-Tallinna keskhaiglas 3,20 EUR kord, Fertilitases 12,78 EUR
  • Kõhtu toetav bandaažvöö 15-25 EUR
  • Sünnitusjärgne perepalatis viibimine oleneb haiglast, Pelgulinnas 10-40 EUR päev, Ida-Tallinna Keskhaiglas 10-40 EUR ööpäev, Pärnu haiglas 22,50-27 EUR päev, Tartu Maarjamõisa haiglas 40 EUR päev, erahaiglates tihti sünnituse hinnas. Soodsamad on ema ja lapse palatid – näiteks Pelgulinnas 5-10 EUR, Ida-Tallinna Keskhaiglas 6-15 EUR ööpäev.
  • Privaatne abi sünnituse juures oleneb haiglast ja sellest, kas soovitakse vaid privaatset arsti, ämmaemandat või mõlemat, nt Pelgulinnas 250-350 EUR, Pärnu haiglas 192-511 EUR, Fertilitases 130 EUR, Ida-Tallinna Keskhaiglas 240-320 EUR, Maarjamõisa kliinikus 200 EUR
  • Sünnitamine erahaiglas Fertilitases alates ca 380 EUR olenevalt soovitud lisateenuste hulgast ja perepalati kasutamise ajast

Kust beebile vajalik osta?

Kõigis suuremates linnades on ohtralt erinevaid beebimaailmu ja beebikeskusi, kus võib lühikese ajaga rahakotti päris oluliselt tuulutada. See on ka kõige kulukam variant.

On aga ka muid võimalusi - internetiavarustes eksisteerib väga korralik järelturg nii beebirõivastele kui kõigile muudele tarvikutele. Sekka satub ka uusi asju, mis kellelgi lihtsalt seisma on jäänud.

Suuremates perefoorumites nagu perekool.ee või pereklubi.com on omad ostu-müügipaigad, eriti soodsalt saab aga kaupa teha osta.ee oksjonikeskkonnas, kus beebirõivad vahetavad sageli omanikku vaid mõne eurosendi eest. Kel jaksu ja viitsimist, võib neid veebilehti silmas pidades soetada beebile terve garderoobi sama raha eest, mille eest teine saab poest vaid kombinesooni.

Kes aga tahab soetada uusi beebiasju soodsamalt, võiks kiigata internetipoodide, ennekõike eBay poole. Kui mõistate ka muid keeli peale inglise, võib uurida vastavate riikide eBayde võimalusi - olgu selleks siis Hispaania, Rootsi või Saksamaa.

Ka välismaised beebikaupade müügisaidid on mõnigi kord soodsamad kui siinsed poehinnad, näiteks mahuka kaubavalikuga saksa sait mytoys.de, mis toob asju mõistliku hinna eest ka Eestisse. Eestis väga populaarseid Emmaljunga kärusid saab aga Eesti foorumite hindadest omajagu palju odavamalt Rootsi kasutatud kraami ostu-müügilehelt blocket.se.

Lisaks veebis surfamisele saab soodsaid asju kirbuturgudelt (Tallinnas näiteks igal laupäeval toimuv Telliskivi kirbuturg), kus paljud noored emad laste väikseks jäänud asju müügiks pakuvad. Ära ei tasu põlata ka kasutatud rõivaste poode - et beebi kannab asju väga lühikest aega, võib ka sealt leida omapäraseid ja lõbusaid asju.

Mida üks beebi vajab?

Suuremate ostude puhul tuleks kindlasti eelnevalt endale selgeks teha, mis parameetrid eseme puhul olulised on, võimalusel valida internetis välja ka tootemargid ja alles seejärel poode kammima asuda. Kui infootsing keerukas näib, on ilmselt mõistlik pühendada veidi aega noorte mammade foorumitele, kust saab üsa kergesti ülevaate ühe või teise toote plussidest ja miinustest.

Ka leiab internetist erineva põhjalikkuse astmega nimekirju sellest, mida vastsündinu vajab. Siinkohal toome ära kõige lihtsama ja ülevaatlikuma, kus kirjas ennekõike just suuremad ja kulukamad esemed nii raseduse ajaks kui vastsündinu eest hoolitsemiseks.

Ese - hind kasutatult, hind uuena

  • Käru vankrikorvi ja isteosaga suuremale lapsele, täisvarustus (jalgade kate, beebitarvete kott, vihmakile ja putukavõrk) 100-500 EUR, 300-1000 EUR
  • Voodi 25-70 EUR, 64-300 EUR
  • 2 komplekti voodipesu ja tekk, võrevoodipehmendus 5-15 EUR üks komplekt, 10-70 EUR üks komplekt, kallimad sisaldavad ka võrevoodipehmendusi
  • Mähkimisalus 3-10 EUR, 15-30 EUR
  • Vann 5-10 EUR, 12-32 EUR
  • Kõhukott või kandelina 15-40 EUR, 40-70 EUR
  • Turvahäll või 0-18 kilo rühma turvatool 25-50 EUR, 55-250 EUR
  • Toarõivad (3-4 body, 3-4 paari sipupükse, 2-3 paari sokke, 2 õhemat jakikest, 1 kampsun, 1-2 õhemat mütsi) 10-15 EUR kõik kokku, 20-50 EUR kõik kokku
  • Õuerõivad (kombinesoon, soojem müts, vajadusel papud-kindad) 5-15 EUR, 20-60 EUR
  • Pakk vastsündinu mähkmeid 6-30 EUR
  • Pakk niiskeid beebihooldussalvrätte 1,7-4,7 EUR
  • Lutt ja lutipudel koos pudelilutiga 8-15 EUR
  • Imetamisrinnahoidja (2 tk) 15-30 EUR tk
  • Rinnapump 7-15 EUR manuaalne, 20-40 EUR elektriline 40-70 EUR manuaalne, 70-150 EUR elektriline
  • Apteegikaubad (kraadiklaas, saialilletinktuur või nabapiiritus, füsioloogiline lahus, gaasirohi, paratsetamooliküünlad, d-vitamiin, tsinksalv või mõni selle vaste mähkmelööbe ärahoidmiseks, nibusalv ja vitamiinid värskele emale) 50 EUR
  • Beebikool (kord nädalas võimlemist või muusikatundi) Oleneb kohast, ca 3,2-8 EUR
  • Beebi ujutamine kord nädalas, oleneb kohast, Tallinnas ca 6,5-9,6 EUR, Tartus 3,8 EUR

Tallinnas ja Viimsis sünnitanud naised saavad Tallinna linnalt ka nn beebipaki, mis sisaldab mõningaid esmatarvilikke esemeid, kuid beebi rõivad, mis selle sees on, ei sobi tingimata vastsündinule. Samuti pakub vastsündinutele tasuta beebipakki esmatarvilike apteegikaupadega Apteek 1.

Kokkuvõttes saab beebile vajaliku soetada mitme tuhande või sadadesse eurodesse jääva summa eest. Kel aega ja viitsimist, saab oluliselt säästa, keda aga rahakott ei takista, sel on poodides märkimisväärselt suur valik erinevaid beebiasju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles